سرطان زمانی شروع میشود که سلولهای سالم تغییر کرده و خارج از کنترل رشد کنند. تمام سلولهای بدن طی یک چرخه رشد میکنند، تقسیم و تکثیر میشوند. سلولهای سرطانی این فرآیند را سریعتر از سلولهای طبیعی طی میکنند. پرتودرمانی با تحت تاثیر قرار دادن DNA سلولهای سرطانی، رشد آنها را متوقف میکند یا در بهترین حالت از بین میبردشان.
پرتودرمانی هم به عنوان یک روش درمانی مستقل هم مکمل روشهای درمانی دیگر مانند جراحی یا شیمی درمانی بسته به نوع سرطان مورد استفاده قرار میگیرد.
عوارض پرتودرمانی در مقایسه با شیمی درمانی کمتر است چون به صورت موضعی صرفا محل سرطان را تحت تاثیر قرار میدهد. البته این احتمال وجود دارد که بافتهای نزدیک به محل سرطان در طول پرتودرمانی آسیب ببینند اما در غالب موارد با تمام شدن دوره کاملا بهبود پیدا میکنند.
انواع مختلفی از پرتودرمانی وجود دارد، و همه آنها برای از بین بردن سلولهای سرطانی کمی متفاوت عمل میکنند. اگر ذهن شما هم درگیر این است که پرتودرمانی خطرناک است یا نه، بهتر است بدانید که پزشکان بیش از 100 سال است که به طور ایمن و مؤثر از پرتو درمانی برای درمان سرطان استفاده میکنند.
نرخ جوابدهی پرتودرمانی
سالانه بیش از 14 میلیون نفر در سراسر جهان به سرطان مبتلا میشوند. حدود نیمی از بیماران سرطانی در طول درمان خود پرتودرمانی دریافت می کنند و اغلب در ترکیب با جراحی و شیمی درمانی استفاده میشود. البته برای برخی از انواع سرطان، پرتودرمانی به تنهایی یک درمان موثر است.
در برخی موارد، سرطان شما ممکن است فوراً به درمان پاسخ دهد. در موارد دیگر، ممکن است هفتهها یا ماهها طول بکشد تا سرطان شما پاسخ دهد.
مطالعات نشان میدهند که نرخ موفقیت پرتودرمانی حدود 90٪ یا بالاتر است. هنگامی که بیماران با پرتودرمانی مدرن با پرتو خارجی تحت درمان قرار میگیرند، میزان بهبودی کلی 93.3٪ با نرخ بقای بدون متاستاز در 5 سال 96.9٪ است.
زندگی بعد از پرتودرمانی
اثرات کلی پرتودرمانی مانند خستگی، حالت تهوع و سردرد به سرعت پس از پایان درمان برطرف میشود. به بدن خود زمان بدهید تا ظرف چند هفته بهبود یابد. زندگی پس از درمان سرطان می تواند چالشهای خاص خود را ایجاد کند. ممکن است پس از پایان درمان، احساسات متفاوتی داشته باشید و نگران باشید که هر درد به معنای بازگشت سرطان است. برخی از مردم میگویند که برای بازگشت به “زندگی عادی” تحت فشار هستند.
از سوی دیگر، عوارض جانبی پرتودرمانی ممکن است به درمان بیشتری برای کاهش نیاز داشته باشد. بدون مراقبتهای پس از پرتودرمانی، برخی از عوارض جانبی پرتو مانند سوختگی و التهاب میتوانند به زخمهای مزمن و غیرقابل التیام تبدیل شوند که باعث ایجاد عوارض برای سلامتی فرد تحت درمان میشوند. مهم است که به خود فرصت دهید تا با تغییرات فیزیکی و عاطفی سازگار شوید و یک برنامه روزانه جدید را با سرعت خود ایجاد کنید. خانواده و دوستان شما نیز ممکن است برای سازگاری نیاز به زمان داشته باشند. معاینات منظم با پزشک خود در مرکز درمان خواهید داشت که به مرور زمان فاصله زمانی هر جلسه بیشتر میشود.
به پرتودرمانی اعتماد کنید و مسیر درمانی خود را بدون استرس طی کنید. برخلاف تصورات اشتباه موجود اشعه مورد استفاده در پرتودرمانی به صورت کلی به بدنتان آسیب وارد نمیکند.