آموزش, سرطان رحم

علائم سرطان رحم چیست؟ درمان، پیشگیری، علل و نحوه تشخیص آن

سرطان رحم چیست

همه‌ی خانم‌ها در اندام خود عضوی شبیه به گلابی دارند. این عضو گلابی شکل، محلی برای رشد جنین است.

نام این اندام مهم “رحم” است. رحم یک اندام عضلانی تو خالی در لگن است که به مدت 9 تا زمان تولد، خانه جنین می‌شود. موسسه مهر سهیلا قصد دارد تا در این مقاله شما را با این عضو مهم آشنا کند و در رابطه با یکی از شایع‌ترین بیماری‌های آن یعنی “سرطان رحم” به طور مفصل توضیح دهد.

پس تا انتهای این مطلب، با ما همراه باشید.

فهرست مطالب نمایش

سرطان رحم چیست؟

سرطان رحم زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های غیرطبیعی در رحم به شکل کنترل نشده شروع به رشد می‌کنند.

سرطان رحم به انگلیسی نامیده Uterine Cancer می‌شود.

اکثر سرطان‌های رحم معمولاً از پوشش داخلی رحم شروع شده که به عنوان سرطان آندومتر یا اِندومتریوم نیز شناخته می‌شوند. این یکی از شایع‌ترین سرطان‌های زنانه است که در زنانی که یائسگی را پشت سر گذاشته‌اند، بیشتر دیده می‌شود.

آیا بیمار مبتلا به سرطان می‌شناسید که بزاعت مالی ندارد؟

سرطان آندومتر چیست

علائم سرطان رحم چیست؟

سرطان آندومتر اغلب در مراحل اولیه یافت می‌شود، چرا که علائم خود را نشان میدهد. اغلب اولین علامت، خونریزی نامنظم واژن است. با این حال در زیر به شایع ترین علائم ظاهری سرطان رحم اشاره شده است:

  • خانمی که هنوز قاعدگی دارد و بیش از یک بار در ماه خونریزی واژینال یا لکه بینی مداوم در طول ماه دارد.
  • زنی که 12 ماه یا بیشتر خونریزی قاعدگی نداشته است و سپس لکه بینی یا خونریزی را تجربه می‌کند. (حتی به مقدار کمی)
  • پریودهای سنگین‌تر از حد معمول یا نامنظم شدن دوره قاعدگی
  • ترشحات واژن که آبکی و دارای بوی تند یا حاوی خون هستند
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • مشکل در ادرار کردن یا تغییر در اجابت مزاج
  • احساس یک توده یا تورم در شکم یا بین استخوان‌های لگن
  • درد در قسمت پایین کمر یا بین استخوان‌های لگن
  • درد هنگام رابطه جنسی
  • خونریزی واژن بعد از رابطه جنسی

نکته: این علائم و نشانه‌ها می‌تواند ناشی از شرایطی غیر از سرطان دهانه رحم نیز باشد. با این حال، اگر هر یک از این علائم سرطان رحم را دارید، فوراً به یک متخصص مراجعه کنید. نادیده گرفتن علائم ممکن است به سرطان اجازه دهد تا به مراحل پیشرفته‌تری رشد کند و شانس شما را برای درمان موفقیت آمیز کاهش دهد.

علائم سرطان رحم چیست

علت ایجاد سرطان رحم چه چیزی است؟

علت دقیق سرطان آندومتر ناشناخته باقی مانده است. با این حال، تعدادی از عوامل خطر می‌توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند، از جمله عوامل ژنتیکی، عدم تعادل هورمونی، سبک زندگی و عوامل غذایی.

عوامل ژنتیکی و عدم تعادل هورمونی نقش، مهمی در ایجاد سرطان رحم دارند. چرا که عدم تعادل هورمونی می‌تواند منجر به رشد غیر طبیعی در آندومتر شود.

رابطه قابل توجهی بین سرطان رحم و عادات سبک زندگی، به ویژه عاداتی که شامل رژیم غذایی و فعالیت بدنی است، وجود دارد. برای مثال، خوردن یک رژیم غذایی پرچرب به عنوان یک خطر قابل توجه در نظر گرفته می‌شود. به همین ترتیب، کمبود ورزش یا فعالیت بدنی نیز می‌تواند خطر را افزایش دهد.

همچنین مواردی مانند یائسگی، هرگز بچه دار نشدن، شروع زودرس پریود (قبل از 12 سالگی)، داشتن فشار خون بالا یا دیابت، اضافه وزن و سابقه خانوادگی سرطان تخمدان، رحم یا روده میتوانند از علت های سرطان رحم باشند.

آناتومی رحم در بدن انسان

رحم، یک اندام عضلانی توخالی است که نقش مهمی در سلامت باروری زنان ایفا می‌کند. این اندام شبیه یک لامپ با طولی حدود 8 سانتی‌متر می‌باشد، یعنی به اندازه مشت شما. همچنین معمولاً به عنوان گلابی وارونه توصیف می‌شود. رحم از چندین بخش و لایه تشکیل شده و با توجه به وضعیت فیزیولوژیکی (مانند چرخه قاعدگی یا بارداری)، ویژگی‌های بافتی آن تغییر می‌کند.

موقعیت طبیعی رحم در بدن انسان

رحم معمولاً به سمت جلوی بدن متمایل است و در بین مثانه و راست‌روده قرار دارد. عضلات کف لگن و رباط‌های لگنی از رحم حمایت کرده و آن را در جای خود نگه می‌دارند.

موقعیت طبیعی رحم در بدن انسان

موقعیت غیر طبیعی رحم در بدن انسان

برخی افراد ممکن است دارای رحم در حالت‌های متفاوتی باشند:

بیش از حد خمیده: به این معنا که رحم به شدت به سمت جلو خم می‌شود.

به عقب خمیده: رحم به سمت عقب متمایل است.

افتادگی رحم: افتادگی رحم زمانی رخ می‌دهد که رحم به داخل واژن سقوط کند. این وضعیت معمولاً در افرادی با ضعف عضلات کف لگن، سابقه بارداری یا زایمان‌های متعدد مشاهده می‌شود.

حمایت از بیماران مبتلا به سرطان

انواع مختلف سرطان رحم چیست؟

سارکوم رحم

سارکوم رحم یا سرطان واروسی سطحی، سرطان نادری است که در دیواره عضلانی رحم تشکیل می‌شود و کمتر از 4 درصد از همه سرطان‌ها دهانه رحم را تشکیل می‌دهد.

لیومیوسارکوم

لیومیوسارکوم شایع ترین سارکوم رحم است. سرطان دیواره عضلانی است. که 2 درصد از سرطان های رحم را تشکیل می دهد.

سرطان آندومتر

این نوع سرطان در لایه داخلی رحم به نام آندومتر ایجاد می‌شود. این شایع ترین نوع سرطان رحم است که بیش از 90 درصد موارد را شامل می‌شود.

انواع مختلف سرطان رحم

کارسینوم آدنوسکواموس

کارسینوم ادنواسکواموس سرطانی نادر و بسیار شبیه آدنوکارسینوم آندومتر، که لایه بیرونی رحم را می پوشاند.

سرطان سلول سنگفرشی رحم

کارسینوم سلول سنگفرشی شکل بسیار نادری از سرطان رحم است. آنقدر نادر است که فراوانی آن ناشناخته است و سازمان بهداشت جهانی تنها 70 مورد را گزارش کرده است.

سرطان رحم خوش خیم

تومورهای خوش‌خیم رحم مانند فیبروم‌ها معمولاً رشد آرامی دارند و به سایر بخش‌های بدن گسترش پیدا نمی‌کنند. این نوع تومورها خطرناک نیستند و با درمان‌های ساده یا جراحی قابل کنترل هستند.

سرطان رحم بدخیم

اما سرطان بدخیم رحم، مانند سرطان آندومتر یا سرطان دهانه رحم، رشد سریعی دارد و ممکن است به سایر اعضای بدن گسترش یابد (متاستاز دهد). سرطان بدخیم نیاز به درمان‌های جدی‌تر مانند شیمی‌درمانی، پرتودرمانی یا جراحی دارد. شناسایی به‌موقع علائمی مانند خونریزی غیرطبیعی می‌تواند در تشخیص و درمان مؤثر باشد.

خطرناک ترین نوع سرطان رحم کدام است؟

کارسینوسارکوم رحم خطرناک ترین نوع سرطان رحم است چرا که میتواند به غدد لنفاوی و سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد.

سن ابتلا به سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم، اغلب در زنان بین سنین 35 تا 44 سال با میانگین سنی 50 سال تشخیص داده شده است. این سرطان به ندرت در زنان کمتر از 20 سال ایجاد می‌شود.

راه های درمان سرطان رحم چیست؟

سرطان دهانه رحم در دختران چه زمانی ظاهر می‌شود؟

سرطان دهانه رحم در دختر مجرد بسیار نادر است، اما در صورت بروز، معمولاً به دلیل عفونت مزمن با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) رخ می‌دهد. این سرطان در مراحل اولیه علائم خاصی ندارد، اما خونریزی غیرطبیعی یا ترشحات غیرمعمول می‌تواند از نشانه‌های آن باشد.

انجام به موقع غربالگری رحم و دریافت واکسن HPV می‌تواند خطر ابتلا را به‌طور قابل‌توجهی کاهش دهد. رعایت بهداشت و مراجعه دوره‌ای به پزشک نیز در پیشگیری و تشخیص زودهنگام بسیار مؤثر است.

ارتباط سرطان سينه و رحم چیست؟

سرطان سینه و سرطان رحم ممکن است از نظر علت و عوامل خطر ارتباط داشته باشند، زیرا هر دو به تغییرات هورمونی حساس هستند. عواملی مانند سطح بالای استروژن، سابقه خانوادگی سرطان، یا اختلالات ژنتیکی خاص مانند جهش در ژن‌های BRCA می‌توانند خطر ابتلا به هر دو نوع سرطان را افزایش دهند.

زنانی که به سرطان پستان مبتلا شده‌اند ممکن است تحت نظارت بیشتری برای سرطان رحم قرار گیرند، به‌ویژه اگر تحت درمان‌های هورمونی باشند.

برای کسب اطلاعات بیشتر 5 راه درمان سرطان پستان را مطالعه نمایید.

آیا قرص ضد بارداری باعث ایجاد سرطان رحم می‌شود؟

از آنجایی که قرص‌های ضد بارداری حاوی نسخه‌های مصنوعی از هورمون‌های جنسی زنانه مانند استروژن و پروژسترون هستند، می‌توانند بر برخی از سرطان‌های زنانه تأثیر بگذارد. در برخی موارد می‌توانند بعضی از سرطان‌های زنانه را تحریک کند یا در برخی موارد از آن پیشگیری کنند.

مصرف قرص ضد بارداری میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان و سرطان آندومتر (رحم) کمک کند.

رابطه بین زگیل تناسلی و سرطان رحم

زگیل تناسلی یکی از شایع‌ترین عفونت‌های مقاربتی است. آنها توده‌های کوچک و زگیل مانندی هستند که ممکن است در در آلت تناسلی، مجرای ادرار، واژن، دهانه رحم و در مقعد یافت شوند. ویروسی که باعث ایجاد تبخال تناسلی می‌شود، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) نام دارد.

نکته: زگیل تناسلی از طریق تماس جنسی پخش می‌شود.

گونه های مختلفی از HPV وجود دارد. برخی از انواع پر خطر HPV می‌توانند منجر به تغییرات پیش سرطانی در دهانه رحم شوند. آنها همچنین می‌توانند منجر به سرطان واژن، سرطان مقعد و سرطان گلو یا دهان شوند.

رابطه بین زگیل تناسلی و سرطان رحم

آیا تنبلی تخمدان با سرطان رحم ارتباط دارد؟

تنبلی تخمدان می‌تواند خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهد، زیرا باعث عدم تخمک‌گذاری منظم و تجمع بیش از حد استروژن بدون تعادل پروژسترون می‌شود. این وضعیت می‌تواند منجر به ضخیم شدن غیرطبیعی دیواره رحم شده که در برخی موارد به سرطان رحم تبدیل می‌شود.

زنانی که این مشکل را دارند باید تحت نظر پزشک باشند و در صورت لزوم، درمان‌های هورمونی یا سایر اقدامات پیشگیرانه انجام دهند.

راه های تشخیص سرطان دهانه رحم

درست است که یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در بین زنان، سرطان دهانه رحم می‌باشد اما خیلی کم پیش می‌آید که فرد با این سرطان کشته شود. چرا که بیش از 70 درصد سرطان‌های رحم در همان مرحله اول رشد تشخیص داده می‌شوند.

برخلاف سرطان تخمدان، اکثر زنان مبتلا به سرطان آندومتر، قبل از اینکه به بخش‌های مختلف بدن گسترش یابد، تشخیص داده می‌شود. زیرا این مورد حتی در مراحل پیش سرطانی با خونریزی همراه است و این برای اکثر زنان “غیر طبیعی” می‌باشد. در نهایت باعث می‌شود سریعا به پزشک مراجعه کرده و در صورت تشخیص سرطان رحم، مراحل درمان سپری شود.

بیشتر مراحل برای تشخیص سرطان آندومتر با معاینه لگن برای بررسی نواحی غیرطبیعی یا توده‌های اطراف واژن، دهانه رحم، رحم، لوله‌های فالوپ، تخمدان‌ها و راست روده شروع می‌شود.

چگونه در خانه سرطان رحم را تشخیص دهیم؟

تشخیص سرطان رحم در خانه به طور دقیق ممکن نیست، اما توجه به علائم غیرطبیعی مانند خونریزی غیرعادی رحمی، درد لگن یا ترشحات غیرطبیعی می‌تواند هشداردهنده باشد. انجام منظم تست‌های غربالگری مانند پاپ اسمیر یا HPV در مراکز درمانی ضروری است.

آزمایش غربالگری سرطان رحم

شاید برایتان سوال یاشد که چگونه بفهمیم سرطان رحم داریم؟

پاسخ ساده است، انجام غربالگری‌های منظم.

غربالگری سرطان رحم، به ویژه برای پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم ، اهمیت زیادی دارد. بنابراین مهم است که به غربالگری منظم زنان توجه کنیم و در صورت مشاهده هر نشانه مشکوکی به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص سرطان دهانه رحم

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر یکی از راه‌های غربالگری برای تشخیص سرطان دهانه رحم است که در آن با استفاده از ابزارهای مخصوص مقداری از سلول‌های سطح دهانه رحم و واژن را جمع آوری و آزمایش می‌کنند.

سرطان آندومتر از داخل رحم شروع می‌شود، بنابراین به ندرت در نتایج آزمایش پاپ اسمیر ظاهر می‌شود. با این حال، گاهی اوقات تست پاپ اسمیر نشانه‌هایی از سلول های غیرطبیعی در پوشش رحم را نشان می‌دهد که می‌تواند برای شناسایی احتمال وجود سرطان دهانه رحم استفاده شود.

بیوپسی (نمونه‌برداری)

بیوپسی آندومتر رایج ترین آزمایش سرطان رحم است. به این شکل که پزشک یک لوله نازک و انعطاف پذیر را از طریق دهانه رحم به داخل رحم وارد می‌کند و نمونه را به آرامی برای بررسی زیر میکروسکوپ برمیدارد.

سونوگرافی

در سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از اندام‌های دستگاه تناسلی استفاده می‌شود و ممکن است به صورت خارجی یا داخلی انجام شود. در سونوگرافی لگن، پزشک یک مبدل را روی پوست زیر شکم حرکت می‌دهد و تصاویر را در مانیتور مشاهده می‌کند.

نکته: قبل از انجام سونوگرافی باید مقداری آب آشامیدنی بنوشید چرا که اگر مثانه پر باشد، به ایجاد تصاویر بهتر کمک می‌کند.

سونوگرافی ترانس واژینال (TVU)

سونوگرافی ترانس واژینال یکی از ابزارهای مؤثر برای تشخیص سرطان رحم است. این روش به پزشکان کمک می‌کند تا ضخامت و ساختار دیواره داخلی رحم را بررسی کرده و ناهنجاری‌هایی مانند توده‌ها، تغییرات غیرطبیعی یا رشد غیرعادی را شناسایی کنند.

همچنین می‌توان با این سونوگرافی وجود توده‌های سرطانی یا گسترش سرطان به بافت‌های اطراف را بررسی کرد.

سونوگرافی ترانس واژینال

ایا سونوگرافی سرطان رحم را نشان می دهد؟

بله. در کنار آزمایش‌های دیگر مانند بیوپسی آندومتر، این روش به عنوان یک ابزار تشخیصی مهم برای غربالگری سرطان رحم استفاده می‌شود.

سی تی اسکن (CT Scan)

سی‌تی اسکن تصاویر سه ‌بعدی دقیقی از بدن ارائه می‌دهد و به پزشکان کمک می‌کند تا گسترش سرطان رحم به اندام‌های مجاور مانند مثانه یا روده‌ها را بررسی کنند. این روش همچنین غدد لنفاوی متورم یا درگیر سرطان را شناسایی می‌کند.

از سی‌تی اسکن اغلب برای تعیین مرحله سرطان و برنامه‌ریزی درمانی مانند جراحی یا پرتودرمانی استفاده می‌کنند.

MRI برای تشخیص سرطان رحم

MRI از امواج مغناطیسی برای تهیه تصاویر باکیفیت از بافت‌های نرم استفاده می‌کند و می‌تواند سرطان رحم و گسترش آن به بافت‌های اطراف را به‌دقت نشان دهد. این روش به ‌ویژه در تشخیص عمق تهاجم سرطان به دیواره رحم و درگیری احتمالی غدد لنفاوی مؤثر است.

از MRI معمولاً برای برنامه‌ریزی جراحی و بررسی احتمال برداشتن کامل تومور استفاده می‌کنند.

پت اسکن

با تزریق گلوکز رادیواکتیو یا قند به داخل سیاهرگ شروع می شود. گلوکز رادیواکتیو در صورت وجود سلول‌های سرطانی در داخل آنها جمع می‌شود و یک اسکنر آنها را شناسایی می‌کند.

این روش برای تشخیص گسترش سرطان رحم به نقاط دورتر بدن مانند کبد، استخوان‌ها یا ریه‌ها بسیار مؤثر است. پت اسکن معمولاً همراه با سی‌تی اسکن استفاده می‌شود تا دید بهتری از پراکندگی سرطان ارائه دهد.

اشعه ایکس

اشعه ایکس برای بررسی گسترش سرطان رحم به ریه‌ها یا استخوان‌ها به کار می‌رود. اگر پزشک مشکوک به وجود متاستاز باشد، این روش ساده و سریع می‌تواند سرنخ‌هایی درباره پیشرفت بیماری ارائه دهد. در بیشتر موارد، اشعه ایکس به عنوان یک ابزار مکمل در کنار سایر روش‌های تصویربرداری پیشرفته استفاده می‌شود.

گریدبندی سرطان رحم از سطح 1 تا 4

مراحل سرطان آندومتر، سرطان را بر اساس اندازه تومور، گسترش به غدد لنفاوی و متاستاز (گسترش به سایر قسمت‌های بدن) طبقه بندی می‌کند.

سرطان رحم گرید ۱

این مرحله از سرطان رحم به این معنی است که سلول‌های سرطانی فقط در داخل رحم وجود دارند.

سرطان رحم گرید 2

در سطح دو سرطان رحم، سلول‌های سرطانی به بافت همبند دهانه رحم گسترش یافته‌اند، اما خارج از رحم نیستند. همچنین در این مرحله هیچ سلول سرطانی در غدد لنفاوی مجاور یافت نمی‌شود.

گریدبندی سرطان رحم

سرطان رحم گرید 3

سطح سوم سرطان آندومتر نشان دهنده این است که سلول‌های سرطانی به بافت‌های خارج از رحم گسترش یافته‌اند اما هنوز به راست روده یا مثانه نرسیده‌اند.

همچنین ممکن است سلول‌های سرطانی به غدد لنفاوی مجاور، سطح رحم، تخمدان‌ها، واژن یا بافت‌های لگن گسترش یافته باشند.

سرطان رحم گرید 4

در سطح چهارم سلول‌های سرطانی به پوشش داخلی راست روده، مثانه یا سایر نواحی بدن مانند ریه‌ها یا کبد گسترش یافته‌اند. همچنین ممکن است سلول‌های سرطانی به غدد لنفاوی دورتر نیز گسترش یافته باشند.

سرطان رحم به کجا متاستاز می دهد؟

هنگامی که سرطان رحم متاستاز می دهد، می‌تواند به نواحی مجاور مانند مثانه، دهانه رحم و تخمدان‌ها، غدد لنفاوی و همچنین به اندام‌های دوردست مانند ریه‌ها و کبد گسترش یابد.

اکثر افراد مبتلا به سرطان رحم سرطان را در مرحله اول تشخیص می‌دهند و متاستاز را تجربه نمی‌کنند.

متاستاز سرطان رحم به ریه چه علائمی دارد؟

سرطان آندومتر می‌تواند در افرادی که در مرحله 4 سرطان رحم قرار دارند به ریه گسترش یابد. احتمال گسترش سرطان رحم به ریه ها کم می‌باشد و تقریباً 1.5٪ مواقع اتفاق می‌افتد.

توجه: سرطان رحمی که به ریه‌ها متاستاز داده است همچنان سرطان رحم محسوب می‌شود. زیرا سلول سرطانی از رحم منشا می‌گیرد.

هنگامی که متاستاز سرطان رحم به ریه اتفاق می‌افتد، ممکن است علائم زیر ظاهر شوند:

  • تنگی نفس
  • سرفه‌های مکرر
  • درد و فشار قفسه سینه
  • وجود مایع در اطراف ریه‌ها
  • کمبود اشتها
  • کاهش وزن غیر طبیعی

متاستاز سرطان رحم به لگن

متاستاز سرطان رحم به لگن به این معناست که سلول‌های سرطانی از رحم به بافت‌ها یا اندام‌های نزدیک در ناحیه لگن گسترش پیدا کرده‌اند.

این وضعیت نشان‌دهنده پیشرفت بیماری است و میتواند با علائمی مانند درد لگن، خونریزی غیرطبیعی یا مشکلات ادراری و گوارشی همراه باشد.

درمان سرطان رحم

درمان سرطان دهانه رحم با روش‌های متفاوتی انجام می‌شود که معمولا رایج ترین روش برداشتن رحم است. این روش برای درمان سرطان رحم در مراحل اولیه میتواند درمان قطعی باشد. در برخی موارد، پرتودرمانی یا هورمون‌درمانی نیز ممکن است برای کاهش خطر بازگشت سرطان استفاده شود.

جراحی سرطان رحم

جراحی سرطان رحم

یکی از روش‌های درمان سرطان آندومتر جراحی است. در روش جراحی معمولا رحم برداشته می‌شود که به آن هیسترکتومی میگویند. با استفاده از روش هیسترکتومی شما میتوانید در آینده باردار شوید.

در طول جراحی، جراح نواحی اطراف رحم شما را بررسی می‌کند تا از عدم گسترش سرطان مطمئن شود. همچنین ممکن است جراح غدد لنفاوی را برای آزمایش بردارد.

درمان سرطان رحم با رادیوتراپی

پرتودرمانی از انرژی قوی مثل پرتوهای ایکس یا پروتون برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. گاهی اوقات، قبل از جراحی توصیه می‌شود تا تومور کوچک‌تر شود و برداشتن آن راحت‌تر باشد.

دو روش برای انجام پرتودرمانی سرطان رحم وجود دارد:

  1. پرتو از خارج بدن: در این روش، شما روی یک تخت دراز می‌کشید و دستگاهی از بیرون بدن، پرتوها را به ناحیه موردنظر می‌تاباند.
  2. پرتو از داخل بدن: این روش که به آن براکی‌تراپی می‌گویند، شامل قرار دادن دستگاه کوچکی پر از تشعشع مثل دانه‌های کوچک یا سیم در داخل بدن، معمولاً در واژن، برای مدت کوتاه است.

این روش‌ها بسته به شرایط بیمار و نوع سرطان انتخاب می‌شوند.

شیمی درمانی سرطان رحم

شیمی‌درمانی روشی است که در آن از داروهای قوی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. گاهی فقط یک نوع دارو تجویز می‌شود، اما در برخی موارد، چند دارو با هم استفاده می‌شوند.

بیشتر داروهای شیمی‌درمانی از طریق ورید (رگ) به بدن وارد می‌شوند، اما برخی از آن‌ها به صورت قرص مصرف می‌شوند. این داروها از طریق جریان خون در سراسر بدن حرکت کرده و سلول‌های سرطانی را نابود می‌کنند.

شیمی‌درمانی می‌تواند بعد از جراحی استفاده شود تا خطر بازگشت سرطان رحم کاهش یابد. در بعضی موارد، قبل از جراحی انجام می‌شود تا سرطان کوچک‌تر شده و برداشتن آن در جراحی آسان‌تر شود.

این روش به ‌ویژه زمانی مفید است که سرطان آندومتر به خارج از رحم گسترش پیدا کرده باشد یا اگر پس از درمان اولیه دوباره بازگردد.

درمان سرطان رحم

درمان سرطان دهانه رحم با هورمون‌ درمانی

در هورمون ‌درمانی، داروهایی مصرف می‌شود که سطح هورمون‌های بدن را کاهش می‌دهند. این کار باعث می‌شود سلول‌های سرطانی که برای رشد به این هورمون‌ها وابسته هستند، از بین بروند. این روش معمولاً زمانی استفاده می‌شود که سرطان آندومتر پیشرفته شده و به خارج از رحم گسترش پیدا کرده باشد.

درمان بیولوژیک برای سرطان رحم

ایمونوتراپی به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند تا سلول‌های سرطانی را شناسایی و نابود کند. سیستم ایمنی معمولاً از بدن در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کند، اما سلول‌های سرطانی گاهی خود را از آن مخفی می‌کنند.

ایمونوتراپی باعث می‌شود سیستم ایمنی بتواند این سلول‌ها را پیدا کند و از بین ببرد. این روش برای سرطان دهانه رحم پیشرفته، به‌ویژه زمانی که سایر درمان‌ها مؤثر نبوده‌اند، استفاده می‌شود.

مراقبت‌های بعد از درمان سرطان دهانه رحم

بعد از درمان سرطان دهانه رحم، پیگیری منظم با پزشک ضروری است تا از بازگشت سرطان جلوگیری یا آن را زود تشخیص دهند. این شامل معاینات دوره‌ای و انجام آزمایشاتی از جمله آزمایش خون، اشعه ایکس و اسکن می‌باشد.

با گذشت زمان، این تعداد معاینات کمتر می‌شود.

7 راه پیشگیری از سرطان دهانه رحم و عفونت HPV

پیشگیری از سرطان رحم میتواند با روش‌های مختلف انجام شود. تشخیص به موقع میتواند از شیوع این بیماری جلوگیری کرده و مراحل درمان را با سرعت بیشتری به نتیجه برساند.

استفاده از واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)

واکسیناسیون HPV برای نوجوانان 11 تا 14 ساله توصیه می‌شود، اما می‌توان آن را از سن 9 سالگی شروع کرد. این واکسن میتواند از افراد در برابر انواع ویروس HPV که اغلب باعث سرطان دهانه رحم و واژن می‌شوند، محافظت کند.

واکسن معمولا به صورت 1 یا 2 دوز تزریق شود. اما اگر سیستم ایمنی فرد ضعیف یا سنش بیش از 14 باشد، بنا به نظر پزشک تعداد دوز تزریقی متفاوت است.

سازمان جهانی بهداشت واکسیناسیون دختران را در اوایل نوجوانی توصیه می‌کند.

غربالگری سرطان دهانه رحم

اگرچه واکسیناسیون خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را تا سه برابر کاهش می دهد، اما در برابر تمام عفونت های HPV محافظت نمی کند، بنابراین برای زنان مهم است که به طور منظم غربالگری دهانه رحم را انجام دهند تا مطمئن شوند که هر گونه ضایعات پیش سرطانی را می توان تشخیص داد و اقدامات لازم را قبل از ایجاد سرطان انجام داد.

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر یکی از بهترین روش‌های پیشگیری از سرطان دهانه رحم است. این آزمایش تغییرات غیرطبیعی در سلول‌های دهانه رحم را در مراحل اولیه شناسایی می‌کند.

تست پاپ اسمیر

استفاده از کاندوم

استفاده از کاندوم در طول رابطه جنسی، خطر ابتلا به عفونت‌های مقاربتی، به‌ویژه ویروس HPV، را کاهش می‌دهد. کاندوم از تماس مستقیم با عوامل عفونت‌زا جلوگیری کرده و نقش مهمی در پیشگیری دارد.

ترک سیگار برای جلوگیری از سرطان رحم

ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان رحم را به‌طور قابل ‌توجهی کاهش می‌دهد.

سیگار کشیدن سیستم ایمنی را تضعیف می‌کند و بدن را در برابر ویروس HPV آسیب‌پذیرتر می‌سازد. همچنین، مواد شیمیایی موجود در دود سیگار می‌توانند به سلول‌های دهانه رحم آسیب برسانند.

رژیم غذایی

یک رژیم غذایی غنی از میوه‌ها، سبزیجات و غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان به محافظت از سلول‌ها کمک می‌کند. همچنین، مصرف غذاهای کم‌چرب و سالم سیستم ایمنی را تقویت می‌کند.

استفاده از آی یو دی

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده از آی‌یو‌دی ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش دهد. با این حال در خصوص این موضوع مشورت با پزشک متخصص ضروری است.

شما میتوانید در مراسمات ختم به جای تاج گل، استند اجاره کنید. با اینکار هم پیام تسلیت خود را به صاحب عزا رسانده و از بیماران مبتلا به سرطان حمایت می‌کنید.

عوارض سرطان رحم

تاثیر سرطان رحم بر رابطه زناشویی

سرطان رحم، به دلیل تغییرات جسمی و عاطفی که ممکن است بیمار تجربه کند، می‌تواند بر روابط زناشویی تأثیر بگذارد.

درمان‌هایی مانند جراحی، شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی می‌توانند منجر به خشکی واژن، کاهش میل جنسی یا احساس درد در هنگام رابطه شوند. از سوی دیگر، فشار روانی ناشی از بیماری ممکن است باعث استرس یا کاهش ارتباط عاطفی بین زوجین شود.

آیا بعد از سرطان رحم امکان بارداری وجود دارد؟

از آنجایی که سرطان‌ رحم به طور مستقیم بر سیستم تناسلی زنان تأثیر می‌گذارد، نسبت به سایر انواع سرطان با خطر ناباروری بیشتری همراه است. اما باید به این نکته توجه کرد که اکثر زنانی که به سرطان آندومتر مبتلا می‌شوند، در سن یائسگی قرار دارند.

احتمال بارداری بعد از سرطان رحم وجود دارد اما بستگی به نوع درمان دارد. برای مثال رایج‌ترین درمان سرطان رحم، هیسترکتومی است که در این روش رحم و دهانه رحم برداشته می‌شود. نتیجه قطعی این رویکرد درمانی ناباروری است.

حاملگی در سرطان رحم

ارتباط بین کمر درد و سرطان رحم

کمردرد می‌تواند یکی از علائم احتمالی سرطان رحم باشد، به‌ویژه در مراحل پیشرفته که تومور بر اعصاب و اندام‌های اطراف مانند لگن فشار وارد می‌کند.

بر اساس گزارش سرطان شناسی زنان (Gynecologic Oncology)، کسانی که تحت درمان سرطان آندومتر هستند،  ممکن است کمردرد را به عنوان یک عارضه جانبی درمان یا نشانه‌ای از عود تجربه کنند.

حالت تهوع و سرطان رحم

هنگامی که سرطان رحم به اندام‌های گوارشی یا شکمی متاستاز دهد و در مراحل پیشرفته باشد، میتواند با علائمی مانند حالت تهوع همراه باشد.

آیا سرطان رحم باعث ریزش مو میشود؟

بله. ریزش مو یکی از تغییرات موقتی می‌باشد که ممکن است در طول درمان سرطان رحم، مثل پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی، رخ دهد. این وضعیت معمولاً با پایان درمان بهبود پیدا می‌کند و موها دوباره رشد می‌کنند.

سبک زندگی بر سرطان رحم چه تاثیری میگذارد؟

شواهد نشان می‌دهد که خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در زنانی که وزن بالاتر و فعالیت بدنی کمتری دارند بیشتر است. برای کاهش خطر ابتلا به سرطان آندومتر چه کاری می‌توانید انجام دهید؟

  • به وزن سالم برسید و وزن مناسب را حفظ کنید.
  • بیشتر روزهای هفته را ورزش کنید.
  • از نشستن طولانی مدت خودداری کنید. سعی کنید هر یک یا دو ساعت یک بار بلند شده و 5 دقیقه راه بروید.
  • رژیم غذایی سالم و متعادلی را دنبال کنید که بر مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین ها تمرکز دارد.

نکته: توجه کنید که طول عمر بیماران سرطان رحم علاوه بر تشخیص و درمان، سبک زندگی نیز بستگی دارد.

تاثیر زندگی شهری بر سرطان دهانه رحم

احتمال ابتلا به سرطان رحم در زنانی که در محیط‌های شهری زندگی و کار می‌کنند، بیشتر است. چرا که بسیاری از آن‌ها نمی‌خواهند که باردار شوند و احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مانند چاقی و دیابت بیشتر است.

سخن پایانی

اگر نشانه‌ای دارید که می‌تواند علائم سرطان رحم یا سایر بیماری‌های زنانه باشد، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید. تجربه خونریزی غیرطبیعی واژینال معمولا علامت اصلی سرطان رحم است، اما این می‌تواند نشانه‌ای از شرایط سلامتی خوش خیم‌تر نیز باشد. همیشه بهتر است که تغییرات در سلامتی خود را زودتر از موعد بررسی کنید، زیرا وقتی نوبت به بسیاری از سرطان‌ها مانند سرطان رحم می‌رسد، تشخیص زودهنگام و درمان ممکن است به بهبود چشم‌انداز بلندمدت شما کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *