سرطان معده رشد غیرطبیعی سلول هاست که از معده شروع میشود. معده یک کیسه عضلانی است که در وسط بالای شکم، درست زیر دندهها قرار دارد. معده شما غذایی را دریافت و نگه میدارد که میخورید و سپس به تجزیه و هضم آن کمک میکند. سرطان معده (gastric cancer)، میتواند هر بخشی از معده را درگیر کند و در بیشتر نقاط جهان، سرطان معده در قسمت اصلی معده (بدن معده) تشکیل میشود.
به عنوان مثال، در ایالات متحده، درمان سرطان معده بیشتر شامل ناحیه میشود که لوله بلندی به اسم مری است و زمانی که غذا را میبلعید، وظیفه دارد آن را به معده برساند. جایی که سرطان رخ میدهد یکی از عواملی است که پزشکان هنگام تعیین گزینههای درمانی شما در نظر میگیرند. درمان سرطان معده معمولا شامل جراحی برای برداشتن سرطان معده است. ممکن است درمانهای دیگری قبل و بعد از جراحی توصیه شود.
این مشکل زمانی شروع میشود که سلولهای سرطانی در پوشش داخلی معده شما تشکیل میشوند. این سلولها میتوانند به تومور تبدیل شوند. این بیماری که سرطان معده نیز نامیده میشود، معمولا در طی سالیان متمادی به کندی رشد میکند. سرطان معده اغلب در افراد در اواخر دهه ۶۰ تا ۸۰ سالگی دیده میشود.
تقریبا تمام سرطانهای معده (حدود ۹۵ درصد) از بافت غدهای شروع میشود که معده را میپوشاند. تومور ممکن است در امتداد دیواره معده گسترش یابد یا مستقیما از طریق دیواره رشد کند و سلولها را به جریان خون یا سیستم لنفاوی بریزد. هنگامی که از معده خارج شود، سرطان میتواند به سایر اندامها گسترش یابد. سرطانهای معده بر اساس نوع بافتی طبقهبندی میشوند که در آن شروع میشوند.
- آدنوکارسینومها شایعترین هستند که در غده معده شروع میشوند.
- لنفومها از لنفوسیتها، نوعی سلول خونی درگیر در سیستم ایمنی، ایجاد میشوند.
- سارکوم بافت همبند (عضله، چربی یا رگهای خونی) را درگیر میکند.
- انواع دیگر شامل کارسینوئید، کارسینوم سلول کوچک و کارسینوم سلول سنگفرشی است.
- سرطانهای متاستاتیک ناشی از سرطان سینه، ملانوما و سایر نقاط اولیه سرطان نیز در معده دیده میشوند.
اگر علائم سرطان معده را میشناسید، ممکن است شما و پزشکتان بتوانید آن را در مراحل اولیه تشخیص دهید، بدین ترتیب درمان آن راحتتر است. تا به اینجا توضیح مختصر درباره این بیماری بیان کردیم و در ادامه به طور مفصل صحبت خواهیم کرد.
سرطان معده چیست؟
اگر بخواهیم سطح گسترش سرطان را مثال بزنیم، در ایالات متحده از هر سه نفر، یک نفر به این بیماری مبتلا میشود. این احتمال وجود دارد، شما یا شخصی که میشناسید به سرطان مبتلا شده باشید. در ادامه اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک میکند بهتر متوجه شوید سرطان چیست.
بدن شما از تریلیونها سلول تشکیل شده است که در طول عمرتان به طور معمول رشد کرده و در صورت نیاز تقسیم میشوند. وقتی سلولها غیرطبیعی هستند یا پیر میشوند، معمولا میمیرند. سرطان زمانی شروع میشود که در این فرآیند مشکلی پیش میآید و سلولهای شما به ساخت سلولهای جدید ادامه میدهند و سلولهای قدیمی یا غیرطبیعی در زمانی که باید نمیمیرند. همانطور که سلولهای سرطانی بدون کنترل رشد میکنند، میتوانند سلولهای طبیعی را از بین ببرند. این کار باعث میشود که بدن شما به سختی کار کند.
برای بسیاری از افراد، سرطان را میتوان با موفقیت درمان کرد. در واقع، افراد بیشتری از هر زمان دیگری پس از درمان سرطان زندگی کاملی دارند.
سرطان بیش از یک بیماری است
انواع مختلفی از سرطان وجود دارد. سرطان میتواند در هر جایی از بدن ایجاد شود و نام آن را به بخشی از بدن که از آنجا شروع کرده است، گذاشته اند. به عنوان مثال، سرطان سینهای که از سینه شروع میشود، حتی اگر به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد (متاستاز). دو دسته اصلی سرطان وجود دارد:
- سرطانهای هماتولوژیک (خون). سرطانهای سلولهای خونی از جمله لوسمی، لنفوم و مولتیپل میلوما هستند.
- سرطان تومور جامد. سرطانی که شامل بخشی از اندامها یا بافتهای دیگر بدن است. شایعترین تومورهای جامد سرطان سینه، پروستات، ریه و کولورکتال هستند.
این سرطانها از برخی جهات شبیه هم هستند، اما میتوانند از نظر رشد، گسترش و پاسخ به درمان متفاوت رفتار کنند. برخی از سرطانها به سرعت رشد میکنند و گسترش مییابند و برخی دیگر کندتر رشد میکنند. برخی از آنها بیشتر به سایر قسمتهای بدن سرایت میکنند و برخی دیگر تمایل دارند همان جایی بمانند که شروع به رشد کردند.
برخی از انواع سرطان با جراحی بهتر درمان میشوند و برخی دیگر به داروهایی مانند شیمی درمانی بهتر پاسخ میدهند. اغلب از ۲ یا چند درمان برای دستیابی به بهترین نتیجه استفاده میشود.
تومور چیست؟
تومور یک توده یا رشد یک بافت است. برخی از تودهها سرطانی هستند، اما بسیاری از آنها سرطانی محصوب نمیشوند. تودههایی که سرطانی نیستند خوش خیم نامیده میشوند و تودههایی که سرطانی هستند، به عنوان بدخیم مشهور هستند.
چیزی که سرطان را متفاوت میکند این است که میتواند به سایر قسمتهای بدن سرایت کند، در حالی که تومورهای خوش خیم اینطور نیستند. سلولهای سرطانی میتوانند از محلی جدا شوند که سرطان شروع شده. این سلولها میتوانند به قسمتهای دیگر بدن بروند و در غدد لنفاوی یا سایر اندامهای بدن قرار گیرند و باعث ایجاد مشکلاتی در عملکرد طبیعی شوند.
علائم سرطان معده چیست؟
سرطان معده در مراحل اولیه ممکن است باعث موارد زیر شود:
- سوء هاضمه
- بعد از خوردن غذا احساس نفخ میکنید
- سوزش سردل
- حالت تهوع خفیف
- از دست دادن اشتها
فقط داشتن سوء هاضمه یا سوزش سر دل بعد از غذا به این معنی نیست که سرطان دارید. اما اگر این علائم را زیاد احساس کردید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها میتوانند ببینند که آیا شما عوامل خطر دیگری دارید یا خیر و شما را برای یافتن هر گونه مشکلی آزمایش میکنند. با رشد تومورهای معده، ممکن است علائم جدیتری داشته باشید، مانند:
- دل درد
- خون در مدفوع شما
- استفراغ
- کاهش وزن بدون دلیل
- مشکل در بلع
- چشم یا پوست مایل به زرد
- تورم در معده شما
- یبوست یا اسهال
- ضعف یا احساس خستگی
- سوزش سردل
- مشکل در بلع
- احساس نفخ بعد از غذا خوردن
- احساس سیری بعد از خوردن مقدار کمی غذا
- سوزش سردل
- سوء هاضمه
- حالت تهوع
- دل درد
- کاهش وزن ناخواسته
- استفراغ
علت سرطان معده چیست؟
دانشمندان دقیقا نمیدانند چه چیزی باعث میشود سلولهای سرطانی در معده شروع به رشد کنند. اما آنها چند چیز را متوجه شدهاند که میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. یکی از آنها عفونت با یک باکتری رایج به نام هلیکوباکتر پیلوری است که باعث ایجاد زخم میشود. التهاب در روده شما به نام گاستریت، نوع خاصی از کم خونی طولانی مدت به نام کم خونی پرنیشیوز و رشد در معده به نام پولیپ نیز میتواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد. موارد دیگری که به نظر میرسد در افزایش خطر نقش دارند عبارتاند از:
- سیگار کشیدن
- اضافه وزن یا چاق بودن
- رژیم غذایی سرشار از غذاهای پرچرپ، ترش یا شور
- نوشیدن الکل به طور منظم
- جراحی معده برای زخم
- گروه خونی A
- عفونت ویروس اپشتین بار
- ژنهای خاص
- کار در صنایع زغال سنگ، فلز، چوب یا لاستیک
- قرار گرفتن در معرض آزبست
- سابقه خانوادگی سرطان معده
- عوامل ارثی مانند پولیپ آدنوماتوز خانوادگی، سرطان روده بزرگ غیر پولیپوز ارثی (سندرم لینچ) و سندرم پتز جگرز
سرطان معده چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشکان معمولا غربالگری معمول سرطان معده را انجام نمیدهند. عمدتا به این دلیل است که چندان رایج نیست، بنابراین انجام آزمایشهای اضافی اغلب مفید نیست. در واقع، تعداد موارد سرطان معده طی ۶۰ سال گذشته کاهش یافته است. با این حال، اگر در معرض خطر بیشتری برای آن هستید، با پزشک خود صحبت کنید تا نحوه مراقبت از آن را بررسی کند. ممکن است برخی از آزمایشات مشابهی را انجام دهید که در صورت داشتن علائم و به دنبال تشخیص آن انجام میدادید.
برای اینکه بفهمید سرطان معده دارید یا خیر، پزشک شما با یک معاینه فیزیکی شروع میکند. همچنین آنها در مورد سابقه پزشکی شما میپرسند تا ببینند آیا شما عوامل خطر سرطان معده یا اعضای خانوادهای که آن را داشتهاند دارید یا خیر. سپس، آنها ممکن است به شما آزمایشاتی بدهند، از جمله:
- آزمایش خون برای بررسی علائم سرطان در بدن شما.
- آندوسکوپی فوقانی پزشک یک لوله نازک و قابل انعطاف با یک دوربین کوچک در گلوی شما قرار میدهد تا به شکم شما نگاه کند.
- تست سری GI بالا. شما یک مایع گچی با مادهای به نام باریم مینوشید. این مایع معده شما را میپوشاند و باعث میشود آن را با اشعه ایکس واضحتر نشان دهد.
- سی تی اسکن. این یک اشعه ایکس قدرتمند است که تصاویر دقیقی از داخل بدن شما میسازد.
- بیوپسی. پزشک شما تکه کوچکی از بافت معده شما را میگیرد تا در زیر میکروسکوپ علائم سلولهای سرطانی را بررسی کند. آنها ممکن است این کار را در طول آندوسکوپی انجام دهند.
درمان سرطان معده چیست؟
بسیاری از درمانها میتوانند با سرطان معده مبارزه کنند. مواردی که شما و پزشکتان انتخاب میکنید بستگی به مدت زمان ابتلا به این بیماری یا میزان انتشار آن در بدن شما دارد که مرحله سرطان نامیده میشود:
- مرحله صفر. این زمانی است که پوشش داخلی معده شما دارای گروهی از سلولهای ناسالم است که ممکن است به سرطان تبدیل شود. جراحی معمولا آن را درمان میکند. پزشک ممکن است بخشی یا تمام معده و همچنین غدد لنفاوی مجاور را بردارد که بخشی از سیستم مبارزه با میکروب بدن شما هستند.
- مرحله یک. در این مرحله، شما یک تومور در پوشش معده خود دارید و ممکن است به غدد لنفاوی شما گسترش یافته باشد. همانند مرحله صفر، احتمالا برای برداشتن بخشی یا تمام معده و غدد لنفاوی مجاور، جراحی خواهید داشت. همچنین ممکن است شیمی درمانی انجام دهید. این درمانها را میتوان قبل از جراحی برای کوچک کردن تومور و پس از آن برای از بین بردن سرطان باقیمانده استفاده کرد.شیمی درمانی از داروها برای حمله به سلول های سرطانی استفاده می کند. شیمی درمانی و پرتودرمانی است که سلول های سرطانی را با پرتوهای انرژی بالا از بین می برد.
- مرحله دوم. سرطان به لایههای عمیقتر معده و شاید به غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته است. جراحی برای برداشتن بخشی یا تمام معده و همچنین غدد لنفاوی مجاور، هنوز درمان اصلی است. احتمالا از قبل شیمی درمانی میشوید و ممکن است بعد از آن نیز یکی از آنها را دریافت کنید.
- مرحله سوم. سرطان ممکن است اکنون در تمام لایههای معده و همچنین سایر اندامهای نزدیک، مانند طحال یا روده بزرگ باشد. یا ممکن است کوچکتر باشد اما به عمق غدد لنفاوی شما برسد.
بیمار معمولا برای برداشتن کل معده، همراه با شیمی درمانی، جراحی میکند. این موضوع گاهی اوقات میتواند آن را درمان کند. اگر نه، حداقل میتواند به علائم کمک کند. اگر برای جراحی خیلی بیمار هستید، بسته به آنچه بدن شما میتواند تحمل کند، ممکن است شیمی درمانی، پرتودرمانی یا هر دو را دریافت کنید. - مرحله چهارم. در مرحله آخر، سرطان به اندامهایی مانند کبد، ریهها یا مغز گسترش یافته است. درمان آن بسیار سختتر است، اما پزشک شما میتواند به مدیریت آن کمک کند و تا حدودی علائم را تسکین دهد.
اگر تومور بخشی از سیستم گوارش شما را مسدود کند، ممکن است به این موارد مبتلا شوید:
- روشی که بخشی از تومور را با لیزر روی آندوسکوپ، یک لوله نازک که در گلوی شما می لغزد، از بین می برد.
- یک لوله فلزی نازک به نام استنت که می تواند اشیا را در جریان نگه دارد. شما می توانید یکی از این موارد را بین معده و مری یا بین معده و روده کوچک قرار دهید.
- جراحی بای پس معده برای ایجاد مسیری در اطراف تومور.
- جراحی برای برداشتن بخشی از معده شما.
در این مرحله نیز ممکن است از شیمی درمانی، پرتودرمانی یا هر دو استفاده شود. همچنین ممکن است درمان هدفمند دریافت کنید. این داروها به سلولهای سرطانی حمله میکنند، اما سلولهای سالم را به حال خود رها میکنند که ممکن است به معنای عوارض جانبی کمتر باشد.
چگونه می توانیم از سرطان معده پیشگیری کنیم؟
- عفونت معده را درمان کنید. اگر زخم ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری دارید، برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید. آنتیبیوتیکها میتوانند باکتریها را از بین ببرند و سایر داروها زخمهای مخاطی معده را بهبود میبخشند تا خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند.
- غذای سالم بخورید. هر روز میوه و سبزیجات تازه بیشتری در رژیم غذایی خود مصرف کنید. آنها سرشار از فیبر و برخی ویتامینها همچون ویتامین e هستند که میتوانند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند. از غذاهای بسیار شور، ترشی، پخته شده یا دودی مانند هات داگ، گوشتهای فرآوری شده ناهار یا پنیرهای دودی خودداری کنید. وزن خود را نیز در سطح سالم نگه دارید. اضافه وزن یا چاقی نیز میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
- سیگار نکشید. در صورت استفاده از تنباکو، خطر ابتلا به سرطان معده شما دو برابر میشود.
- مصرف آسپرین یا NSAID را کنترل کنید. اگر روزانه آسپرین را برای جلوگیری از مشکلات قلبی یا داروهای NSAID برای آرتریت مصرف میکنید، با پزشک خود در مورد تأثیر این داروها بر معده صحبت کنید.
عوارض سرطان معده چیست؟
اگر سرطان معده به مراحل پیشرفته پیشرفت کند، ممکن است منجر به بسیاری از عوارض شود، مانند:
- خونریزی گوارشی
- سوراخ شدن معده
- انسداد روده کوچک
داروی سرطان معده چیست؟
بسیاری از داروهای شیمی درمانی مختلف را میتوان برای درمان سرطان معده استفاده کرد، از جمله:
- 5 FU (فلوئورواوراسیل)، اغلب همراه با لوکوورین (اسید فولینیک)
- کاپسیتابین
- کربوپلاتین
- سیس پلاتین
- دوستاکسل
- اپی روبیسین
- ایرینوتکان
- اگزالیپلاتین
- پاکلی تاکسل
- تری فلوریدین و تیپیراسیل (Lonsurf)، یک داروی ترکیبی به شکل قرص
اغلب، ۲ یا ۳ مورد از این داروها ترکیب میشوند (گاهی اوقات همراه با یک داروی هدفمند نیز همراه است). اما این موضوع بستگی به عواملی مانند مرحله سرطان، سلامت کلی فرد و اینکه آیا شیمی درمانی با پرتودرمانی ترکیب شده است یا خیر. سه ترکیب دارویی میتوانند عوارض جانبی بیشتری داشته باشند، بنابراین معمولا برای افرادی که از سلامت بسیار خوبی برخوردار هستند و پزشک میتواند از نزدیک آنها را پیگیری کند، استفاده میشود.
در ادامه به سرطان خوش خیم و بدخیم خواهیم پرداخت.
سرطان معده خوش خیم چیست؟
نوع زندگی، تغییر سبک زندگی و رژیمهای غذایی مد روز، همگی به افزایش بیماریهای معده کمک زیادی کرده اند. تومورهای خوش خیم معده نیز در حال افزایش هستند و تعداد زیادی از مردم را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهند. درک علل، علائم و درمان تومورهای خوش خیم معده بسیار مهم است.
تومورهای خوش خیم معده وضعیتی هستند که در آن رشد غیرطبیعی در معده وجود دارد. عوامل مختلفی مانند رژیم غذایی روزانه ما، وابستگی بیش از حد به داروها و داروها و سبک زندگی نامناسب اغلب تا حد زیادی بر سیستم گوارش ما تأثیر میگذارد. مشکلات سیستم گوارشی در حال افزایش است که معمولا شامل سوء هاضمه، نفخ، یبوست، رفلاکس اسید، زخم معده و تومورهای خوش خیم معده است.
تومورهای خوش خیم معده ممکن است شایع تلقی نشوند زیرا از نظر آماری حداکثر ۱۰ درصد افراد ممکن است به آن مبتلا شوند. به طور کلی این تومورها یا ضایعات خفیف هستند اما ممکن است به بدخیم یا سرطانی تبدیل شوند. تشخیص به موقع و درمان مناسب برای مدیریت این بیماری ضروری است.
علل تومورهای خوش خیم معده
اکثر تومورهای خوش خیم معده بدون علامت هستند، اما در موارد بسیار نادر با درد اپی گاستر، انسداد خروجی معده و خونریزی ظاهر میشوند. پولیپهای آدنوماتوز یک رفتار واقعا نئوپلاستیک با پتانسیل ایجاد بدخیمی دارند. همچنین، تومورهای استرومایی گوارشی (GISTs) الگوهای رفتاری متفاوتی دارند که از خوش خیم تا بدخیم متغیر است. علت تومورهای خوش خیم با توجه به نوع تومور و آسیبشناسی مرتبط با آن متفاوت است.
سرطان معده خوش خیم قابل درمان است؟
تومورهای خوش خیم تومورهای غیرسرطانی هستند که در اثر رشد غیرطبیعی سلول در معده ایجاد میشوند. درمان تومورهای خوش خیم همیشه ضروری نیست، مگر اینکه خطر سرطانی شدن را داشته باشند یا علائم شدیدی را از خو نشان دهند.
در حالی که علت ایجاد این تومورها مشخص نیست، اما دلایلی برای تومورهای خوش خیم معده وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. تومورهای خوش خیم معده اغلب با تحریک و تورم مخاط معده ایجاد میشوند، اما دلایل بسیاری دیگر نیز وجود دارد. هنگامی که پوشش معده ملتهب میشود و باعث گاستریت میشود، میتواند به سلولهای موجود در آنجا آسیب برساند. هنگامی که این اتفاق به طور مکرر رخ میدهد، خطر رشد غیرطبیعی سلول را افزایش میدهد، که یکی از علل شایع تومورهای خوش خیم معده است. تومورهای خوش خیم معده در اثر التهاب مخاط معده ایجاد میشوند و علل شایع آن عبارتاند از:
- قرار گرفتن در معرض تشعشعات
- عفونت هلیکوباکتر پیلوری
- مصرف زیاد مهارکنندههای پمپ پروتون
- پولیپ معده که میتواند به عنوان علت ژنتیکی طبقهبندی شود
افرادی که از دورههای مکرر گاستریت رنج میبرند، کسانی که زخم معده، بیماری رفلاکس اسید و سایر ناهنجاریهای دستگاه گوارش دارند، در معرض افزایش خطر آسیب سلولی هستند. این شرایط نیز میتواند یکی از علل تومورهای خوش خیم معده باشد.
علائم سرطان معده خوش خیم کدامند؟
تومورهای خوش خیم معده ممکن است با علائم و نشانههای خاصی ظاهر شوند. شما باید علائم تومورهای خوش خیم معده را بررسی کنید که برای شروع بسیار واضح است. این موارد شامل:
- درد اپی گاستر
- حالت تهوع و ناراحتی مکرر مربوط به غذا
- مشکل در بلع
- استفراغ
- سوزش سردل
- نفخ معده بعد از خوردن غذا
- مشکل در هضم غذا
- از دست دادن اشتها
- وجود خون در مدفوع
- کم خونی ناشی از دست دادن خون
- انسداد خروجی معده
اگر تومور بزرگ شده باشد، برخی از افراد ممکن است احساس سنگینی در شکم، توده در معده یا افزایش ناگهانی وزن خود داشته باشند. این علائم تومور خوش خیم معده در مرحله اولیه بسیار رایج است. با پیشرفت مرحله، علائم تومورهای خوش خیم معده ممکن است شدیدتر شوند. درد شدید معده هنگام خوردن غذا، احساس سوزش و استفراغ همراه با خون ممکن است مشاهده شود. در چنین مواردی لازم است فورا به دنبال کمک پزشکی باشید و درمان مناسب را دریافت کنید.
تشخیص به موقع تومورهای خوش خیم معده برای جلوگیری از عوارض مهم است. با جدیدترین فناوری، در صورت مشاهده علائم تومورهای خوش خیم معده و درخواست به موقع کمک پزشکی، تشخیص به موقع امکانپذیر است.
درمان سرطان معده خوش خیم
در حالی که تومورهای خوش خیم معده نادر هستند، در صورت تبدیل شدن به سرطان میتوانند باعث نگرانی شوند، بنابراین درمان به موقع ضروری است. ممکن است داروهایی برای کنترل علائم تومورهای خوش خیم معده مانند کنترل تهوع، استفراغ، درد معده و رفلاکس اسید تجویز شود. اگر عفونت هلیکوباکتر پیلوری علت تومورهای خوش خیم معده باشد، ممکن است درمان آنتی بیوتیکی در نظر گرفته شود. برداشتن تومورهای خوش خیم معده با جراحی یک گزینه درمانی سنتی موثر بوده است. با جدیدترین تکنولوژی، درمان تومورهای خوش خیم معده بدون مشکل امکانپذیر است.
برخی از تکنیکهای جدیدتر برای درمان تومورهای خوش خیم معده آندوسکوپی است. در آندوسکوپی میتوان ناحیه آسیب دیده را با اسکوپ مشاهده کرد، نمونهای برای بیوپسی یا آزمایشات بیشتر تهیه کرد و درمان لازم را انجام داد. همچنین فتوتراپی لیزری که در آن از پرتوی هدایت شده نور بر روی تومور به عنوان درمان موثر تومورهای خوش خیم معده استفاده میشود. این تکنیک نتایج عالی و بهبودی سریعتر را ارائه میدهد.
درمان تومور خوش خیم معده با کمک این درمانها بسیار موثر است. اما حتی پس از برداشتن تومور، برای جلوگیری از عود تومورها، توصیههای مراقبتی و رژیم غذایی مناسب باید رعایت شود. تغییرات رژیم غذایی و اصلاح شیوه زندگی میتواند تا حد زیادی به بهبودی از تومورهای خوش خیم معده کمک کند. رعایت توصیههای پزشکی و حفظ سلامت روده ضروری است.
سخن پایانی
موسسه خیریه مهرسهیلا در نظر دارد با افزایش آگاهی مردم عزیزمان به جلوگیری و پیشگیری سرطان کمک کند و برای همین منظور پرداخت خیریه آنلاین و استند تسلیت را در اختیار شما قرار داده است.