غربالگری قبل از اینکه فرد علائمی داشته باشد به دنبال سرطان است. این می تواند به یافتن سرطان در مراحل اولیه کمک کند. زمانی که بافت غیرطبیعی یا سرطان در مراحل اولیه پیدا شود، ممکن است درمان آن آسان تر باشد. تا زمانی که علائم ظاهر شوند، سرطان ممکن است شروع به گسترش کرده باشد. دانشمندان در تلاشند تا بهتر بفهمند کدام افراد بیشتر در معرض ابتلا به انواع خاصی از سرطان هستند. آنها همچنین کارهایی که ما انجام می دهیم و چیزهای اطرافمان را مطالعه می کنند تا ببینند آیا باعث سرطان می شوند یا خیر. این اطلاعات به پزشکان کمک میکند تا توصیه کنند چه کسانی باید از نظر سرطان غربالگری شوند، از کدام آزمایشهای غربالگری باید استفاده شود، و این آزمایشها چند وقت یکبار باید انجام شوند. مهم است به خاطر داشته باشید که اگر پزشک شما آزمایش غربالگری را پیشنهاد کند، لزوماً فکر نمی کند که شما سرطان دارید. آزمایش های غربالگری زمانی انجام می شود که علائم سرطان نداشته باشید. اگر نتیجه آزمایش غربالگری غیرطبیعی باشد، ممکن است نیاز به انجام آزمایشات بیشتری داشته باشید تا مشخص شود آیا سرطان دارید یا خیر. به این آزمایشات تشخیصی می گویند.
سرطان پانکراس چیست؟
سرطان پانکراس سرطانی است که در سلول های پانکراس ایجاد می شود. پانکراس در پشت قسمت تحتانی معده قرار دارد. آنزیم هایی می سازد که به هضم غذا کمک می کنند و هورمون هایی که به مدیریت قند خون کمک می کنند.
آیا میتوانیم بدون پانکراس به زندگی خود ادامه دهیم؟
زندگی سالم بدون پانکراس امکان پذیر است، اما انجام این کار مستلزم مراقبت های پزشکی مداوم است. برداشتن لوزالمعده باعث دیابت می شود و می تواند توانایی بدن در هضم غذا را تغییر دهد. این امر نیاز به درمان مادام العمر مرتبط با دیابت دارد، که شامل داشتن یک رژیم غذایی مناسب بیماری دیابت می باشد که حاوی قند و کربوهیدرات کم است.
آیا استرس منجر به بروز سرطان پانکراس میشود؟
یک مطالعه جدید نشان میدهد که استرس با تحریک ترشح هورمونهای «جنگ یا گریز»، پیشرفت سرطان پانکراس را تسریع میکند. بتا بلوکرها، داروهایی که معمولاً استفاده میشوند و این هورمونها را مهار میکنند، در مدل موش این بیماری باعث افزایش بقا میشوند. پس تا میتوانیم باید از فضاهای پر استرس دور باشیم و سعی کنیم اطرافیان خود را به آرامش دعوت کنیم تا بتوانیم در کنار هم زندگی سرشار از سلامتی را به ارمغان بیاوریم. بدن ما در زمان شادی و آرامش بالاترین میزان بهبودی را دارد پس در زمان بیماری برای جذب داروها و عملکرد مناسب درمان نیازمند آرامش و شادی هستیم.
آیا قند بیش از حد می تواند باعث سرطان پانکراس شود؟
مصرف مکرر قند و غذاهای پر قند ممکن است با ایجاد هیپرگلیسمی مکرر پس از غذا، افزایش تقاضای انسولین و کاهش حساسیت به انسولین، خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش دهد. این شرایط زمانی به وجود می آید که فرد در برنامه ی غذایی روزانه خود قندی مازاد بر نیاز بدن خود دریافت میکند. کسانی که از نظر ژنتیکی یا به طور ساده ارثی و خانوادگی درگیر بیماری دیابت یا چاقی هستند حتما باید از رژیم غذایی با میزان حداقل قندهای طبیعی و مصنوعی پیروی کنند.
چه کسانی به سرطان پانکراس مبتلا میشوند؟
- سن: در بیشتر موارد سرطان لوزالمعده محدوده سنی 60 تا 80 سال را در بر میگیرد
- جنسیت: سرطان پانکراس در مردان بیشتر از زنان است
- سابقه خانوادگی سرطان پانکراس
- سیگار کشیدن
- چاقی
- پانکراتیت مزمن
- برخی اختلالات ژنتیکی (مانند آنهایی که با ژن های BRCA1، BRCA2، PALB2 و ATM مرتبط هستند)
ویژگی های بالینی
علائم سرطان پانکراس به محل تومور در پانکراس و میزان درگیری تومور بستگی دارد. در مراحل اولیه سرطان پانکراس، علائم قابل توجه زیادی وجود ندارد. با رشد سرطان، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- زردی
- مدفوع رنگ روشن یا ادرار تیره
- درد در قسمت فوقانی یا میانی شکم و پشت
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- از دست دادن اشتها
- خستگی
ارزیابی تشخیصی و مرحلهبندی
تشخیص سرطان پانکراس به دلایل زیر دشوار است: در مراحل اولیه سرطان لوزالمعده هیچ علامت یا نشانه قابل توجهی وجود ندارد. علائم سرطان لوزالمعده در صورت وجود، مانند علائم بسیاری از بیماری های دیگر مانند پانکراتیت یا زخم است. لوزالمعده توسط سایر اندام های شکم پوشیده شده است و در آزمایش های تصویربرداری به سختی قابل مشاهده است.
انتخاب روش درمانی مناسب
برای درمان مناسب سرطان پانکراس، ارزیابی اینکه آیا سرطان قابل برداشتن است یا خیر، بسیار مهم است. پس مشورت با پزشک خود را در نظر بگیرید.
تصویربرداری
استفاده از فناوری تصویربرداری ممکن است در تشخیص سرطان لوزالمعده و در شناسایی بیماران مبتلا به بیماری که قابل رزکسیون نیستند کمک کند. آزمایشات تصویربرداری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اسکن توموگرافی کامپیوتری
- اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
- سونوگرافی آندوسکوپی
- تکنیک های کم تهاجمی مانند لاپاراسکوپی و سونوگرافی لاپاراسکوپی ممکن است برای کاهش استفاده از لاپاراتومی استفاده شود
سیتولوژی صفاقی
در یک سری موارد از 228 بیمار، سیتولوژی صفاقی مثبت دارای ارزش اخباری مثبت 94٪، ویژگی 98٪ و حساسیت 25٪ برای تعیین غیرقابل برداشتن بود. که این امر نشان دهنده ی موثر بودن این روش در تشخیص و انتخاب روش درمانی مناسب میباشد.
تومور مارکرها
هیچ نشانگر اختصاصی تومور برای سرطان پانکراس وجود ندارد. نشانگرهایی مانند آنتی ژن سرطان سرم (CA) 19-9 دارای ویژگی پایینی هستند. اکثر بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده در هنگام تشخیص، سطح CA 19-9 افزایش یافته است. افزایش سطح CA 19-9 در طول یا بعد از درمان قطعی ممکن است بیماران با رشد تومور پیشرونده را شناسایی کند.
درمان تسکینی
تسکین علائم ممکن است با درمان معمولی (شیمی درمانی سیستماتیک) حاصل شود. اقدامات تسکینی که ممکن است کیفیت زندگی را بهبود بخشد شامل موارد زیر است:
- رفع فشار صفراوی جراحی یا رادیولوژیکی
- رفع انسداد خروجی معده
- کنترل درد
- مراقبت روانشناختی برای رسیدگی به رویدادهای روانی بالقوه ناتوان کننده مرتبط با تشخیص و درمان سرطان پانکراس.