اگر خودتان یا یکی از عزیزانتان مبتلا به بیماری سرطان باشد حتما این سوال را از پزشک متخصص پرسیدهاید که «بهترین راه مبارزه با سرطان چیست؟». احتمالاً توصیههایی مانند رژیم غذایی سالم، ورزش و اجتناب از سیگار به نوان جواب بهتان داده شده است.
اثرات مثبت بعضی از غذاهای ضد سرطان، مانند سبزیجات و انواع توتها، روی سیستم ایمنی و سلامت بدن کاملا ثابت شده است. در این مقاله خبر خوبی برای شما داریم. شاید ندانید اما احتمالا روزانه نوشیدنیهایی بر طبق عادت میل میکنید که خاصیت ضد سرطانی دارند. طبق آخرین نتایج تحقیقات علمی بعضی از پرمصرف ترین نوشیدنیها در جهان، نوشیدنیهای ضد سرطان محسوب میشوند.
سازمانهای تحقیقاتی معتبری مانند مؤسسه تحقیقات سرطان آمریکا(AICR) توصیه میکند نوشیدنیهایی را در رژیم غذایی خود بگنجانید که ویتامینها و مواد مغذی گیاهی را فراهم میکنند. چرا که این ویتامینها و مواد مغذی اثرات ضد سرطانی از خود نشان دادهاند. این نوشیدنیهای مفید شامل قهوه، چای سبز، آب سبزیجات و آبمیوه هستند.
بهترین نوشیدنی ضد سرطان چیست؟
به دنبال نوشیدنیای باشید که حاوی سبزیجاتی مانند کلم پیچ، گل کلم، کلم و یا اسفناج هستند. همه این سبزیجات دارای مقادیر زیادی ویتامین A هستند. این سبزیجات دارای مواد مغذی گیاهی هستند که خطر ابتلا و پیشروی سرطان را کاهش میدهند.
5 نوشیدنی برای مبارزه با سرطان
برای پیشگیری از سرطان چه چیزی میتوانید بنوشید؟ طبق آخرین یافتههای تحقیقاتی، نوشیدنیهایی که باید در رژیم غذایی با هدف مبارزه با سرطان گنجانده شوند عبارتند از:
-
قهوه
با وجود اینکه قهوه دارای مقدار زیادی کافئین است و معده بسیاری افراد نسبت به آن واکنش نشان میدهد، غنی از مواد مغذی و آنتی اکسیدانها است. نتایج برخی مطالعات مصرف قهوه را با کاهش خطر ابتلا به سرطانهای کبد، پروستات و برخی سرطانهای دهان و گلو مرتبط دانستهاند. همانطور که گفته شد اگرچه برخی نگران اثرات منفی کافئین موجود در قهوه بر سلامت دستگاه گوارش هستند، اما به طور کلی هیچ مدرکی مبنی بر ارتباط میان مصرف قهوه با سرطان معده، لوزالمعده یا سرطان دستگاه گوارش وجود ندارد.
بسیاری از مطالعات جدیدتر نشان میدهند که فواید قهوه در افرادی که روزانه به طور متوسط بین 4 تا 6 فنجان قهوه مینوشند، بسیار زیاد تر است.
به طور کلی خوب است که بدانید یک فنجان قهوه حاوی صدها ترکیب طبیعی با خاصیت ضد التهابی است، به سوخت و ساز بدن کمک میکند، آسیب سلولی و رشد سلولهای سرطانی را مهار میکند و ژنهای دخیل در ترمیم DNA را تنظیم میکند.
-
چای سبز و سیاه
چای سیاه، سبز، سفید سرشار از بسیاری از مواد مغذی مبارزه کننده با بیماری سرطان هستند. محققان معتقدند این دلیلی است که مصرف طولانی مدت چای با خطرات کمتری برای سرطان مثانه، معده و لوزالمعده و انواع دیگر مرتبط است. مقالهای که در Cancer Metastasis Reviews منتشر شد، بیان میکند که «مطالعات نشان میدهد که مصرف چای سبز میتواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. مواد تشکیلدهنده چای سبز از رشد سریع تومور و رگزایی که برای رشد و متاستاز تومور ضروری است، جلوگیری میکند.
چای سبز سرشار از آنتی اکسیدانهایی است که به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. مطالعات آزمایشگاهی چای سبز را با کاهش سرطان روده بزرگ، کبد، سینه، ریه و پروستات مرتبط دانستهاند. نتایج یک مقاله در سال 2018 در تحقیقات Anticancer نشان میدهد که چای سبز، میتواند باعث آسیب و شکاف DNA شود، نقش بازدارندهای در رشد سلولهای سرطان سینه، تکثیر و تومورزایی ایفا کند و به عنوان یک عامل پیشگیری کننده از عوارض شیمی درمانی علیه سرطان سینه پتانسیل بالایی دارد.
همچنین ترکیبات موجود در چای سیاه به مبارزه با انواع سرطان کمک میکنند. شواهد پیشنهادی محدودی وجود دارد که نشان میدهد مصرف چای میتواند خطر ابتلا به سرطان مجرای صفرا، سینه، آندومتر، کبد و بهویژه دهان را کاهش دهد. لازم به ذکر است که شواهد برای بقیه محلهای سرطان هنوز قطعی نیست. این بدین معناست که مصرف چای سیاه سرطان را درمان نمیکند، اما میتواند به کاهش رشد سلولهای سرطانی و کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان کمک کند.
-
آب سبزیجات
طبق نتایج بسیاری از مطالعات، خوردن روزانه یک وعده آب سبزیجات یا اسموتی با پالپ و فیبر، راه آسانی برای افزایش مصرف مواد مغذی و کمک به جلوگیری از بیماریهای مزمن است. انتخابهای خوب شامل آبمیوههای تازه ترکیب شده با سبزیجاتی مانند اسفناج یا کلم پیچ، هویج، چغندر، گوجه فرنگی، کرفس و سایر سبزیجات است. تعداد زیادی از تحقیقات نشان میدهد که اضافه کردن انواع سبزیجات در رژیم غذایی میتواند به کاهش خطر ابتلا به بسیاری از سرطانها کمک کند.
به عنوان مثال، آبمیوه های تهیه شده با سبزیجات تیره رنگ مانند اسفناج، آنتی اکسیدانهایی به بدنتان میرساند که طبق مطالعات با مهار رشد انواع سلولهای سرطانی از جمله سرطان پوست، ریه، معده و سینه ارتباط دارد. آب گوجه فرنگی یکی دیگر از نوشیدنیهای مفید است، زیرا منبع عالی ویتامین A و ویتامین C است که اثرات ضد سرطان دارند. همچنین لیکوپن موجود در آب گوجه فرنگی با محافظت در برابر سرطان پروستات مرتبط است.
آب هویج نیز یک نوشیدنی عالی برای دریافت بیشتر ویتامین C و ویتامین K و دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. اگر میخواهید از سبزیجاتی که معمولاً مصرف میشوند سود بیشتری به بدنتان برسانید، مکملهای غذایی را به آب سبزیجات اضافه کنید. درصورتی که آب سبزیجات را صاف نکنید و پالپ به آن اضافه شود، نوشیدنی مصرفیتان بخاطر فیبر موود در پالپ به ویژه برای سلامت روده بزرگ مفیدتر میشود.
پس متوجه شدیم که آب سبزیجات حاوی اکثر ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانهایی است که به راحتی توسط بدن جذب می شود و کمک میکند تا سالم بمانید و خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهید.
-
آبمیوه (بدون شکر و در مقادیر کم)
در مقاله میوههای مفید برای سرطان از انتخاب میوههای مناسب برای رژیم غذایی با هدف تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر سرطان صحبت کردیم. در این قسمت نمونههایی از آبمیوههای سالم را معرفی کردیم. آبمیوههای سالم عبارتند از آب میوههای ضد سرطان مانند گیلاس، زغال اخته، انار، پرتقال و گریپ فروت. همچنین آبمیوههای تیره رنگ مانند انواع توتها دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی هستند. آب گریپ فروت حاوی بسیاری از مواد شیمیایی گیاهی است که طبق مطالعات تحقیقاتی به مقاومت بدن در برابر سرطان کمک میکند. همچنین مصرف آب انار اثر ضد تکثیری و ضد التهابی دارد و از ابتلا به سرطانهای پروستات، ریه، سینه و سایر سرطانها جلوگیری میکند.
البته نکته مهم در اضافه کردن آبمیوه به رژیم غذایی این است که آبمیوهها ۱۰۰ درصد باید بدون شکر اضافه شده و شربت ذرت با فروکتوز بالا باشند، زیرا مصرف زیاد قند با افزایش خطر ابتلا به سرطان و بسیاری از مشکلات سلامتی دیگر مرتبط است.
-
دمنوش ها و عرقیات گیاهی
بر اساس نتایج تحقیقات متعدد، استفاده از داروهای گیاهی متداولترین گروه درمانهای جایگزین در میان مبتلایان به سرطان در نظر گرفته میشود. گیاهان مختلف، چه به شکل چای و چه به شکل عصاره، اثرات درمانی بر روی بیماران سرطان نشان میدهد. همچنین داروهای گیاهی بی خطر در نظر گرفته میشوند چراکه بعید است که عوارض جانبی یا وابستگی ایجاد کنند و به طور گسترده در دسترس هستند.
دمنوشهای گیاهی – که شامل زنجبیل، بابونه، نعناع فلفلی، چای و انواع ترکیبات گیاهی طب سنتی استٰ فاقد کافئین و سرشار از فواید، از جمله تقویت سلامت روده و کاهش التهاب هستند. عرقیات گیاهی یکی دیگر از گزینههای عالی است که با خیساندن گیاهان در آب تا زمانی که آب روغنها و ترکیبات درمانی گیاه را جذب کند، تهیه میشود.
نتایج یک تحقیق در سال 2019 توضیح میدهد که دمنوشها و عرقیات گیاهی با گیاهانی ساخته میشوند که میتوانند به محافظت در برابر انواع خاصی از سرطانها و همچنین مشکلات گوارشی که میتواند ناشی از بیماریهای مزمن و عوارض درمانهای سرطان باشد، کمک کند. به طور کلی چایها و نوشیدنیهای گیاهی دارای اثرات بیولوژیکی مانند اثرات آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد التهابی هستند.
علاوه بر موارد بالا، دمنوشها با آب درست میشوند که خود فواید زیادی دارد. آب برای سلامت کلی بدن مهم است چرا که ادرار و سم زدایی از ترکیبات بالقوه سرطان زا را که میتوانند در مثانه و اعضای دیگر جمع شوند را افزایش میدهد.
خطرات و عوارض جانبی
درست مانند برخی از نوشیدنیها و غذاها که میتوانند به مبارزه با بیماری کمک کنند، تحقیقات به ما میگوید که غذاهای بالقوه سرطان زا نیز وجود دارد که باید از آنها اجتناب کرد.
کدام نوشیدنی ها را باید محدود کنید یا به طور ایده آل از رژیم غذایی خود حذف کنید؟
نوشیدنیهای قندی، از جمله نوشابه، نوشیدنیهای انرژی زا و آبمیوهها و نوشیدن چای و قهوه با شکر اضافه شده. تحقیقات ارتباط قوی بین مصرف نوشیدنیهای شیرین و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، چاقی و دیابت را نشان داده است و اکنون تحقیقات در حال انجام نشان میدهد که این نوشیدنیها همچنین میتوانند شما را در معرض خطر بیشتری برای سرطانهای خاص مانند سینه، پانکراس و کیسه صفرا قرار دهند.
اعتقاد بر این است که این ارتباط به دلیل مکانیسمهایی مانند مقاومت به انسولین و همچنین اثرات ترکیبات شیمیایی و افزودنیها در نوشیدنیهای شیرین است که ممکن است اثرات سرطان زا داشته باشند.
سخن نهایی
شواهدی وجود دارد که به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، برخی نوشیدنیها و غذاها میتوانند به جلوگیری از شکل گیری یا پیشرفت سرطان کمک کنند. نوشیدنیهای ضد سرطان آنهایی هستند که ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها را فراهم میکنند.
بهترین انتخابها کدامند؟ قهوه، چای سبز و سیاه ، آبمیوه و آب سبزیجات و دمنوشهای گیاهی همگی میتوانند سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کرده و به طور بالقوه خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند.