زندگی هر فرد موفق میتواند شامل هزاران مرحله شکست و شروع دوباره باشد. این امر در علم پزشکی و تحقیقات نیز صدق می کند. محققان در سالهای اخیر برای کشف واکسن سرطان از تلاش دست برنداشته و هر بار قدرتمندتر به سمت هدف خود گام برداشتند. درمان سرطان های مختلف از راه های مختلف، یکی پس از دیگری اتفاق افتاد و امروزه در جایگاهی هستیم که میتوانیم نوید بخش این خبر باشیم که در سالهای پیش رو و به صورت گسترده واکسیناسیون علیه سرطان انجام خواهد شد.
گلیوبلاستوما نوعی تومور می باشد که در مغز و نخاع به وجود می آید. این تومور بسیار سر سخت می باشد و منجر به بقای کوتاه مدت بیماران مبتلا می شود. پزشکان در تلاش هستند که با استفاده از روش های مختلف با تضعیف عملکرد این تومور طول عمر بیماران را افزایش دهند. یکی از روش های جدید که در حال حاضر مورد توجه محققان است، استفاده از واکسن بر مبنای mRNA می باشد. واکسن تولید شده بر مبنای mRNA قبل تر در تولید واکسن بیماری کووید 19 مورد استفاده قرار گرفته بود و پس از تایید کارایی و نقش موثر آن در درمان، سرمایه و نیروی تحقیقاتی بیشتری به این حوضه اضافه شد تا بتوانند به صورت جامع تر این روش درمانی را بررسی کنند، تلاش بیشتر نتیجه داد و در تولید واکسن سرطان ملانوم نقش به سزایی داشت.
mRNA یا RNA پیغام رسان حاوی اطلاعات ژنتیکی می باشد که از ژن های هر فرد ساخته شده است. mRNA در نانوذرات با پوشش چربی ذخیره می شود. نانوذرات دارای لایه بندی خاصی می باشند که میتوانند مقدار زیادی mRNA را در لایه های خود نگه داری کنند. این نانو ذره وارد سلول های بدن و به طور اختصاصی وارد سلول های سرطانی شده و با توجه به دستورات mRNA پروتئین خاصی را سنتز می کنند. این پروتئینها ((آنتیژنها)) توسط سیستم ایمنی بهعنوان عامل خارجی یا خطرناک شناخته میشوند و باعث میشوند به هر چیزی که آن پروتئین را روی سطح خود دارد، یعنی سلولهای سرطانی، حمله کند.
با این روش واکسن هایی با ویژگی های ضد سرطانی ساخته شده است. این واکسن به صورت آزمایشگاهی به سگ های مبتلا به سرطان تزریق شده و در کمال شگفتی منجر به افزایش طول عمر آن ها شد. این واکسن به 4 داوطلب انسان مبتلا به گلیوبلاستوما تزریق گردید تا از ابعاد مختلف بتوانند فرد مبتلا را مورد بررسی قرار دهند. هدف اولیه این کارآزمایی اطمینان از امکانپذیر بودن درمان گلیوبلاستوما و در مرحله دوم، جستجوی شواهدی بود که به سیستم ایمنی کمک میکند تا تومورها را شناسایی کرده و به طور بالقوه به آنها حمله کند. بررسی های صورت گرفته نشان داد که تزریق واکسن به بدن این 4 بیمار منجر به افزایش کیفیت و کارایی سیستم ایمنی در مبارزه با سلولهای سرطانی گلیوبلاستوما شد.
هرچند این روش درمانی تنها به صورت آزمایشگاهی و جامعه آماری پایین مورد بررسی قرار گرفته و نیازمند تکرار در تعداد بیشتری بیمار داوطلب می باشد تا بتواند مورد تایید سازمان جهانی بهداشت قرار بگیرد. اما شعله امید را دل پزشکان و محققان این حوضه روشن نموده است.
منبع: cancer.gov