یکی از اعمال خدا پسندانه که در بین ایرانیها مرسوم است، جشن نیکوکاری میباشد. کار نیکو کردن علاوه بر ثواب الهی، پیامدهای مثبتی در جامعه برجای میگذارد. روز نیکوکاری مصادف است با تاسیس کمیته امداد امام خمینی (ره) و از سال ۱۳۶۹ تا به امروز در اسفند ماه و پیش از ایام نوروز مردم دلسوز و بزرگوار ایران در این جشن حضور پررنگ خود را به معرض نمایش قرار میدهند. از ۱۴ تا ۲۱ اسفندماه هفته نیکوکاری است، در این ایام افراد خیر به منظور اهدای هدایا و کمکهای خود به افراد محروم و کم درامد اقدام میکنند.
قرآن در مورد نیکوکاری چه می فرماید؟
این ایام مشهور به هفته نیکوکاری علاوه بر جمع آوری هدایای مالی از لحاظ معنوی نیز فعالیت دارد. با وجود جشن نیکوکاری و کارهایی مانند آن افراد به فرهنگ غنی خود اشاره دارند و با انفاق و احسانی که دارند حس هم نوع دوستی و دست دوست گرفتن را در جامعه رواج میدهند.
نوع دوستی در دین اسلام عملی خدا پسندانه است که پاداش آن از نظر خداوند هرگز فراموش نخواهد شد؛ پس اگر به دنبال گرفتن پاداش دنیوی و اخروی از جانب خدا میباشید حتما در امور خیر و کمک به دیگران پیش قدم شوید. کمک به دیگران به صورت یک الهام قلبی در سرشت هر انسان وجود دارد، برخی به آن اهمیت میدهند و برخی دیگر بیاهمیت از کنار این حس درونی عبور میکنند. یکی از این کارهای خیر، کمک از طریق فلک خیریه است.
انفاق از نظر دین اسلام یکی از راههای احسان شمرده شده است. در رابطه به انفاق خداوند تبارک و تعالی میفرمایند:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَنفِقُواْ مِمَّا رَزَقْنَاكُم مِّن قَبْلِ أَن يَأْتِيَ يَوْمٌ لاَّ بَيْعٌ فِيهِ وَلاَ خُلَّةٌ وَلاَ شَفَاعَةٌ وَالْكَافِرُونَ هُمُ الظَّالِمُونَ
ای کسانی که ایمان آوردهاید از آنچه به شما روزی دادهایم انفاق کنید پیش از آنکه روزی فرا رسد که در آن نه داد و ستدی است و نه دوستی و نه شفاعتی و کافران خود ستمکارانند. (قرآن / بقره / ۲۵۴)
انفاق یکی از اعمالی میباشد که خداوند بسیار برای آن ارزش قائل شده است. به حدی انفاق بزرگ شمرده شده است که هر کس در این دنیا انفاق نماید، مرگ بر او آسوده میشود و در روز قیامت ترس و اندوه از او زدوده میشود. با انفاق میتوان توشه اعمال خود را برای آخرت سنگینتر کرد.
برای این که انفاق صحیح داشته باشیم باید با خلوص نیت این کار را انجام دهیم و در ابتدا و انتها به خداوند فکر کنیم و هرگز در گوشه ذهن خود ریا و تزویر راه ندهیم. کسی که در راه خدا کاری انجام میدهد نباید از دیگران توقعی داشته باشد. برترین انفاق کننده روی زمین حضرت علی (ع) است.
چند حدیث در مورد نیکوکاری
آدمی برای رسیدن به آرامش و سعادت نیازمند به تعامل با دیگران است. یکی از راههای مشارکت و تعاون با دیگران شرکت در جشنهایی همچون ایام نیکوکاری است. هر شخص توانمند که دست یک ناتوان را بگیرد خداوند دست او را میگیرد. هفته نیکوکاری فرصت خوبی برای انسانهای خوب خدا است تا با انجام دادن اعمال خیر توشه خود را پربارتر از همیشه کنند.
با انجام دادن کارهای خیر و نیکو شما معامله پر سود با خداوند انجام میدهید. همان طور که از حضرت علی (ع) روایت داریم که میفرماید:
آن کس که با دستی کوتاه ببخشد، از دستی بلند پاداش میگیرد.
هر آن چه که در راه خدا و برای طلب پاداش از خداوند میدهید نگران باز پس گیری آن نباشید چرا که با کسی معامله میکنید که او خود همه چیز را به همگان میدهد. پس آن چه در راه خدا میدهید از خودش دو برابرش را بخواهید تا خداوند بهترینش را به تو بدهد، قطعا در این مورد هرگز ضرر نخواهید کرد بلکه همه آن سود و مزیت است.
پیش از کرونا، در ایامی که دانش آموزان به مدرسه میرفتند جشن نیکوکاری در مدارس برگزار میشد تا کودکان و نوجوانان ما با این امر خدا پسندانه آشنا شوند. این همکاری بین بزرگان و کودکان به تثبیت این آیین بسیار کمک میکرد.
با این کار ما به فرزندانمان یاد میدهیم که در گوشه و کنار این شهر و در اطرافمان کودکانی وجود دارند که شاید نیازمند یک لباس کهنه از ما باشند و ما با خرید یک پیرهن نو دل او را شاد میکنیم و قطعا سبب ایجاد خنده بر لبهای او میشویم؛ با این عمل ما به فرزند خود شکرگزاری و قدردانی را آموزش میدهیم. اما اکنون میتوان از طریق پرداخت انلاین کمک به خیریه در این امر مهم شرکت کرد.
بذل و بخشش و کمک کردن فقط مخصوص بزرگسالان نیست چه بسا در جشنهای نیکوکاری، ما شاهد حضور درخشان کودکان قلک به دستی بودیم که با شوق و ذوقی وصف نشدنی در صف اول کمک به افراد ناتوان بودند. چه خوب است که قلب کودکانمان را با اعمالی این چنینی گرم و روشن کنیم و انفاق را در همین سن به آنها آموزش دهیم تا در جوانی و میانسالی به راحتی بتوانند با انجام اعمالی چون هدیه خریدن و کمک به هم نوع پیش قدم شوند و دست و دلشان نلرزد.
در رابطه با احساس و انفاق روایات و احادیثی داریم مانند امیرالمومنین علیه السلام در رابطه با انفاق میفرمایند:
طُوبَی لِمَنْ أنْفَقَ الفَضْلَ مِنْ مالِهِ وأمْسَكَ الفَضْلَ مِنْ کَلامِهِ.
خوشا به حال کسی که زیادی مالش را انفاق کند و زیادی گفتارش را نگه دارد. (بحار الأنوار، جلد ۶۸، صفحه ۲۸۳)
امام جواد علیه السلام در رابطه با احسان میفرمایند:
مَوْتُ الاْنْسانِ بِالذُّنُوبِ أكْثَرُ مِنْ مَوْتِهِ بِالاْجَلِ، وَ حَياتُهُ بِالْبِرِّ أكْثَرُ مِنْ حَياتِهِ بِالْعُمْرِ.
فرارسیدن مرگ انسان ها، به جهت معصیت و گناه، بیشتر است تا مرگ طبیعی و عادی، همچنین حیات و زندگی به وسیله نیکی و احسان به دیگران بیشتر و بهتر از عمر بینتیجه است. (کشف الغمّه، جلد ۲، صفحه ۳۵۰)
سخن پایانی
در دین اسلام به مردم راههای زیادی برای پر کردن توشه آخرت نشان داده شده است و ما باید شکرگزار آن باشیم و در کشوری زندگی میکنیم که ملتی مسلمان دارد و همیشه در انجام اعمال خیر از یکدیگر سبقت میگیرند. با شرکت در همایشهای مربوط به اعمال نیکوکاری و احسان و انفاق در راه خدا با خلوص نیت، پاداش عظیمی از خداوند دریافت میکنید؛ همچنین با همراه داشتن فرزندانتان در این امر میتوانید آموزشهای صحیح و تربیت سالم از فرندتان داشته باشید. در پایان فرم درخواست داوطلبین موسسه مهرسهیلا میتوانید تکمیل کنید و در این امر شرکت نمایید.