آموزش

تيروئيد چیست؟

تيروئيد

تیروئید، غده‌ای به شكل پروانه‌ در جلوی گردن و در پايين حنجره در واقع بالای استخوان‌های ترقوه قرار گرفته است. تيروئيد دو نوع هورمون به نام‌های T4 و T3 ترشح می‌كند که کار اين هورمون‌ها تنظيم چگونگی مصرف و ذخيره انرژی در بدن است. در حقيقت تيروئيد مسئول تنظيم سوخت و ساز بدن است.

بیماری‌های غده تیروئید

  • کم کاری تیروئید:

کم کاری تیروئید شرایطی است که غده تیروئید قادر به تولید هورمون تیروئید به مقدار کافی نیست. از آنجا که هدف اصلی هورمون تیروئید «تنظیم متابولیسم بدن» است، درواقع مبتلایان به این بیماری علائم مرتبط با کم شدن متابولیسم بدن را دارند.

علائم کم کاری تیروئید

  • پرکاری تیروئید:

پرکاری تیروئید یا هایپرتیروئیدیسم پرکار زمانی اتفاق می‌فتد که غده تیروئید بیش از حد هورمون تولید کند. این بیماری از جمله بیماری‌هایی است که سابقه خانوادگی در آن نقش پررنگی خواهد داشت.

پرکاری تیروئیدسرطان تیروئید چیست؟

هنگامی‌ که سلول‌های غده تیروئید تغییر کرده و یا جهش پیدا کنند، این سرطان رخ می‌دهد. درواقع سلول‌های غیرطبیعی شروع به تولید و رشد بی‌رویه می‌کنند و درنهایت به شکل یک تومور درمی‌آیند.

درصورتی‌که تشخیص سرطان تیروئید در مراحل اولیه انجام شود، به‌راحتی می‌تواند درمان شود. توجه فوری به علائم و نشانه‌ها بهترین راه برای تشخیص زودهنگام سرطان تیروئید است.

علائم سرطان تیروئید

سرطان تیروئید می‌تواند هر یک از علائم و نشانه های زیر را ایجاد کند:

  • وجود ریز توده در گردن که گاهی با رشد سریع همراه است
  • تورم در گردن
  • درد در ناحیه جلویی گردن که گاهی اوقات به گوش‌ها نفوذ می‌کند
  • خشن شدن صدا یا دیگر تغییرات صوتی بدون بهبودی
  • مشکل بلع و سرفه مداوم که ناشی از سرماخوردگی نیست

تشخیص سرطان تیروئید

آزمایش تیروئید و روش‌های گوناگونی برای تشخیص سرطان تیروئید استفاده می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:

  • معاینه بدن

در این روش، تغییرات فیزیکی در تیروئید مانند گره‌های تیروئید توسط پزشک بررسی می‌شود. پزشک با معاینه گردن و غده‌های لنفاوی شما وجود گره‌های تیروئیدی یا سایر موارد غیرطبیعی را بررسی می‌کند.

● تصویربرداری سونوگرافی

در این روش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای بدن استفاده می‌شود. ظاهر تیروئید در سونوگرافی به تشخیص خوش‌خیم بودن یا بدخیم بودن ندول‌های تیروئید کمک می‌کند.

  • برداشتن نمونه‌ای از بافت تیروئید

در این روش، پزشک یک سوزن بلند و باریک را از طریق پوست به درون گره تیروئید وارد می‌کند و از آن برای از بین بردن نمونه‌های بافت مشکوک تیروئید استفاده می‌نماید.

سخن آخر

هر فردی در هر سنی ممکن است به سرطان مبتلا شود. اما سرطان با بالا رفتن سن شایع تر است و بیشتر موارد در افراد 50 ساله یا بالاتر رخ می‌دهد.

در هر سنی که هستید، همیشه بهتر است اگر چیزی برای شما عادی نیست به بدن خود گوش دهید و با پزشک خود صحبت کنید. همانطور که می‌دانید درمان سرطان هزینه‌های زیادی برای فرد مبتلا و خانواده‌اش دارد و ممکن است به دلیل مشکلات مالی فرد مبتلا به سرطان فرصت طلایی درمان را از دست دهد. به منظور کمک به مبتلایان سرطان می‌توانید از راه‌های کمک مالی به خیریه مهرسهیلا استفاده کنید تا امید به درمان را در بیماران زنده نگه دارید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *