طبق تحقیقات گسترده در سالهای اخیر، محققان دریافتند که شواهد برای استنباط رابطه مستقیم بین سیگار کشیدن و سرطان های زیر کافی می باشد.
- ریه
- حنجره
- حفره دهان
- حلق، مری
- پانکراس
- مثانه، کلیه
- دهانه رحم
- معده
- و لوسمی حاد میلوئیدی
علاوه بر این، این گزارش نشان داند که شواهد حاکی از وجود رابطه مستقیم بین سیگار کشیدن و سرطان روده بزرگ و کبد است. لذا میتوان به این نتیجه رسید که دود سیگار به علت مواد سمی بسیار یکی از عوامل مهم در ایجاد سرطان می باشد.
هر پک سیگار حاوی چه موادی است؟
هر پک از سیگار حاوی مخلوطی از هزاران ترکیب خطرناک است، که شامل بیش از 60 ماده سرطان زا است. مواد سرطانزای موجود در دود سیگار به دستههای شیمیایی متعددی تعلق دارند، که شامل هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای (PAHs)، N-nitrosamines، آمینهای معطر، آلدئیدها، هیدروکربنهای آلی فرار و فلزات میشود. مواد شیمیایی که در بالا به آن ها اشاره شد به صورت کامل مورد بررسی قرار گرفته و مورد تایید می باشند. علاوه بر این مواد دود سیگار حاوی عناصر دیگری می باشد که کمتر مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته اند، اما میدانیم که این مواد نیز برای سلامتی بسیار خطرناک هستند. این مواد شامل PAH های آلکیله، اکسیدان ها، رادیکال های آزاد و عوامل اتیل کننده هستند.
عوامل سرطان زا سیگار
شواهد قابلتوجهی نشان میدهد که در سرطانهای انسانی ناشی از سیگار کشیدن، موادی از جمله: PAHs، N-nitrosamine، آمینهای معطر و برخی عوامل آلی فرار نقش عمدهای دارند. داده های گسترده در مقالات متعدد نشان دهنده جذب این مواد سرطان زا توسط بدن افراد سیگاری است. داده های به دست آمده از آزمایشات، وجود متابولیت های (در علم بیوشیمی مواد شرکتکننده در متابولیسم یا سوخت و ساز سلولی را متابولیت مینامند) مورد انتظار این مواد را در ادرار افراد سیگاری در سطوح بالاتر از افراد غیرسیگاری تایید می کند. که دلیلی محکم برای تایید نتایج به ثبت رسیده می باشد.
مواد سرطان زا در دود سیگار بیشتر از نودل است
دانشمندان با مطالعه بر روی چاشنی مورد استفاده در نودل به این نتیجه رسیدند که مواد فرآوری شده در این ماده ی خوراکی سرطان زا می باشد، و به علت آن استفاده از این ماده ی خوراکی خطرناک اعلام شده. این ماده عامل مشترک در چاشنی نودل و دود سیگار می باشد. نکته جالب توجه این است که نودل به علت وجود یک ماده سرطان زا منع شده در حالی که سیگار به جز این عامل مشترک حاوی سموم سرطانزای دیگر نیز می باشد.
سرطان ناشی از مصرف سیگار در بانوان
قرار گرفتن در معرض دود سیگار خطر ابتلا به بیش از ده نوع سرطان مانند:
- سرطان دهان
- سرطان گلو و سرطان حنجره
- سرطان نای و سرطان ریه
- سرطان مری
- سرطان معده
- سرطان خون
- سرطان پانکراس
- سرطان کلیه
- سرطان مثانه
- و سرطان دهانه رحم را در زنان افزایش می دهد.
راه حل های جامعه برای ترک سیگار
- کمپین های تبلیغاتی از طریق رسانه های عمومی روش مناسبی برای کمک به افراد سیگاری برای ترک سیگار است.
- افزایش مالیات بر پاکت های سیگار نیز میتواند راه حل دیگری در کاهش مصرف این ماده سمی باشد.
- ترویج سبک زندگی سالم از طریق آموزش نیز بسیار مفید واقع خواهد شد.
آیا ریه ها بعد از 40 سال سیگار می توانند بهبود پیدا کنند؟
افراد سیگاری طولانی مدت زمان بیشتری طول می کشد تا ریه هایشان بهبود یابد. برخی از آسیب های ناشی از سیگار دائمی است. متأسفانه آلوئول های شما نمی توانند خود را ترمیم کنند، اما ترک سیگار پیشرفت مشکلات تنفسی را متوقف می کند و توانایی تنفس شما را بهبود می بخشد.
چگونه مواد سرطان زا در دود سیگار باعث سرطان ریه می شوند
مواد سرطانزای موجود در دود سیگار که استنشاق میشوند میتوانند از نظر متابولیکی (به ویژه توسط آنزیمهای سیتوکروم P450 در کبد) به ترکیبات واسطهای فعال شوند که به صورت کووالانسی یا (گاهی) مستقیماً به DNA متصل میشوند. ترکیبات افزایشی DNA به دست آمده کلیدی برای سرطان زایی شیمیایی هستند زیرا می توانند منجر به کدگذاری نادرست و جهش های دائمی شوند. اگر چنین جهشهایی در نواحی حیاتی ژنهای مهم کنترل رشد مشاهده شود، نتیجه نهایی ممکن است از دست دادن مکانیسمهای کنترل رشد سلولی طبیعی، بیثباتی ژنومی و همچنین سرطان در دراز مدت باشد.این اطلاعات توسط مجموعه قابل توجهی از شواهد پشتیبانی می شود که سطوح بالاتری از سطوح ترکیب اضافی DNA را در افراد سیگاری در مقایسه با افرادی که سیگار نمی کشند نشان می دهد.
آیا ویپینگ بهتر از سیگار کشیدن است؟
بسیاری از مطالعات نشان میدهند که استعمال سیگار الکترونی کمتر از سیگار مضر است. این به این دلیل است که سیگارهای الکترونیکی حاوی تنباکوی سرطان زا نیستند، و بیشتر مواد شیمیایی سمی موجود در سیگار در سیگارهای الکترونیکی وجود ندارند. برخی از مواد شیمیایی بالقوه مضر در سیگارهای الکترونیکی یافت شده است.
منبع: TRC