باکتری ها انواع مختلفی دارند که میتوان آن ها را در خاک، آب، هوا و حتی در سطح بیرونی و داخلی بدن موجودات زنده پیدا کرد. این باکتری ها برای سلامت انسان به دو دسته مفید و زیان بار تقسیم بندی میشوند. باکتری های بدن میکروبیوم نام می گیرند که در نقاط مختلف بدن از جمله پوست، دهان، روده و… وجود دارند. میکروبیوم واژن بخش خاصی از میکروبیوم انسانی می باشد که سلامت این عضو از بدن را تضمین میکند. طبق جدید ترین دستاوردهای جامعه ی پزشکی که در مرکز بین المللی بیوتکنولوژی به چاپ رسیده است، میکروبیوم واژن یک میکرواکوسیستم پیچیده و پویا است که دائماً در طول چرخه قاعدگی زنان و در کل زندگی زن دچار نوسان می شود. شرایط منحصر به فرد واژن با چند گونه میکروبی مشخص می شود، میکروبیوم سالم واژن تحت سلطه لاکتوباسیلوس است که ترکیبات ضد میکروبی مختلفی تولید می کند. معمولاً لاکتوباسیل هایی، که قادر به استفاده از گلیکوژن هستند، تحت کنترل استروژن می باشند. لاکتوباسیل ها و سایر باکتری های تخمیری همراه با سلول های اپیتلیال واژن اسید لاکتیک تولید می کنند و مسئول اسیدی کردن محیط واژن هستند. این شرایط اسیدی برای رشد سلولهای واژن و تضمین سلامت آن مورد نیاز می باشد. پس باید تلاش کنیم که تعادل این شرایط ویژه به خطر نیوفتد.
باکتریهای ساکن واژن انسان، اولین خط دفاعی در برابر عفونت واژن هستند. میکروبیوم های واژینال تا زمانی که در شرایط محیطی مناسب قرار داشته باشند میتوانند بدن ما را از هر گونه عفونت باکتریایی و قارچی محافظت نموده و در صورت تماس بدن با این دسته آلودگی ها به سرعت آن ها از بین برده و از اختلال در شرایط نرمال واژن جلوگیری میکنند.
شستشوی واژن توسط صابون های معمولی، شامپوی بدن یا هر گونه ماده ی شوینده ی دیگر یا شستشوی بیش از حد توسط ژلهای واژینال یا دوش واژینال میتواند منجر به از بین رفتن میکروبیوم واژن و در نتیجه ابتلا به عفونت های باکتریایی و قارچی شود و تعادل ترشحات سلولی را برهم زند، در نتیجه رنگ و بوی ترشحات خانم ها تغییر پیدا میکند و میتواند همراه سوزش و خارش های دائمی باشد. باید توجه داشت که عدم رعایت نظافت در رابطه ی جنسی، استفاده از توالت عمومی کثیف، استخرهای آلوده، مرطوب نگه داشتن لباس زیر و عدم تعویض آن به صورت روزانه میتواند منجر به ابتلا بانوان به عفونت های مختلفی گردد.
به خاطر داشته باشیم که درمان های سنتی و خانگی ممکن است برخی بیماری های ساده را درمان کند اما در جایگاه فرد بیمار تفاوت بین گونه های مختلف باکتری یا قارچی که واژن فرد به آن مبتلا شده بسیار دشوار می باشد و گاها با مصرف اشتباه آنتی بیوتیک ها و یا داروهای تجویز شده برای نوع دیگری از عفونت توسط پزشک، سبب مقاومت عفونت به دارو خواهیم شد، بنابراین قبل از استفاده از هر گونه داویی به صورت خوراکی، تزریقی یا واژینال لطفا به پزشک زنان مراجعه نمایید.
ابتلا به بیماریهای واژینال میتواند همسر شما را نیز آلوده نماید پس دقت داشته باشیم در بعضی از عفونت ها زوجین به صورت مشترک باید تحت درمان قرار بگیرند تا این بیماری با سرعت بیشتر و بدون عود مجدد درمان گردد.