سندروم تخمدان پلی کیستیک
تقریباً از هر 10 دختر نوجوان و زن جوان، یک نفر مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. این وضعیت یک عدم تعادل هورمونی است، که در آن تخمدان ها مقادیر بیش از حد هورمون های مردانه مانند تستوسترون تولید می کنند. به طور معمول تخمدان ها مقادیر بسیار کمی تستوسترون تولید می کنند، اما در PCOS، مقدار بیشتری تولید می کنند.
تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مجموعهای از اختلالات متابولیکی، تولید مثلی و روانشناختی است، که ممکن است، کیفیت زندگی تعدادی از بانوان را تحت تأثیر قرار دهد. PCOS یک اختلال عدم تعادل هورمونی است که در زنان در سنین باروری رخ می دهد. این اختلال با سطوح بالای آندروژن های مردانه مانند تستوسترون مشخص می شود. این می تواند منجر به علائمی مانند پریودهای نامنظم، آمنوره (عدم قاعدگی)، عدم تخمک گذاری (ناباروری)، هیرسوتیسم (به موهای تیره یا ضخیمی گفته می شود که روی صورت و بدن برخی از زنان رشد می کند)، آکنه و چاقی شود. PCOS همچنین باعث اختلال متابولیک می شود. فولیکول های(مایعی حباب شکل به نام فولیکول اطراف تخمکها را در برگرفته و باعث رشد آنها میشود. از بین حدود 20 تخمکی که هر ماه آزاد میشوند، تنها یکی از آنها کاملا رشد کرده و به مرحله تخمک گذاری میرسد که به آن فولیکول غالب میگویند.) نابالغ متعددی که به صورت محیطی مرتب شده اند به قطر حدود 2-5 میلی متر در تخمدان وجود دارند. این فولیکول ها به دلیل عدم تعادل هورمونی که منجر به چرخه قاعدگی نامنظم می شود بالغ نمی شوند، بنابراین منجر به ناباروری در خانم ها خواهند شد. سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال کشنده یا تهدید کننده زندگی نیست، زیرا عارضه اصلی آن ناباروری است. PCOS می تواند علت اصلی بیماری های جدی مانند چاقی، فشار خون بالا، دیابت نوع 2 به دلیل مقاومت به انسولین، سرطان آندومتر، سرطان تخمدان و غیره باشد. استرس ممکن است باعث نوسان سطح هورمون در هیپوفیز شود. از آنجایی که چرخه قاعدگی مبتنی بر هورمون است و با تغییرات هورمونی به شدت تغییر می کند، به همین علت بی نظمی های در پریود ماهیانه به وجود می آید.
تست های تشخیصی PCOS
آزمایشات مورد نیاز برای تشخیص PCOS شامل معاینه فیزیکی عمومی، سونوگرافی لگن، آزمایش خون برای هورمون ها، سابقه خانوادگی و هیرسوتیسم است.
سه علامت برای تشخیص PCOS چیست؟
- پریودهای نامنظم یا قطع پریود، و در برخی از افراد خونریزی بسیار شدیدی اتفاق می افتد.
- علائم آندروژن اضافی مانند آکنه یا رشد بیش از حد مو و … می باشد.
- بزرگ شدن تخمدان ها یا ظاهر پلی کیستیک تخمدان ها در سونوگرافی.
آیا شیر برای PCOS مضر است؟
با افزایش سطح استروژن، علائم PCOS بدتر می شود. بنابراین، از شیر و محصولات تهیه شده از شیر مانند بستنی، پنیر فرآوری شده باید اجتناب شود. این محصولات حاوی قندهای بالایی هستند که سطح گلوکز را افزایش می دهند که باعث التهاب می شود.
افراد مبتلا به PCOS از چه غذاهایی باید اجتناب کنند؟
- غذاهای سرخ شده (سیب زمینی سرخ شده، چیپس سیب زمینی، چیپس ذرت و مرغ یا ماهی سرخ شده)
- چربی های اشباع شده مانند کره یا مارگارین.
- گوشت قرمز، از جمله همبرگر، رست بیف و استیک و هات داگ.
- تنقلات فرآوری شده: کیک، کلوچه، آب نبات و پای.
میوه هایی که با PCOS باید از آنها اجتناب کنید
زردآلو خشک شده. موز بیش از حد رسیده. انجیر خشک.
آیا افراد مبتلا به PCOS می تواند باردار شود؟
شما می توانید با PCOS باردار شوید. اما به شرط اینکه وزن خود را در محدوده متوسط نگه دارید ، سطح قند خون خود را متعادل کنید و سایر علائم PCOS را با تغییرات سبک زندگی و داروها درمان کنید. در برخی موارد، داروهای باروری به تنهایی به باردار شدن کمک می کند. اگر جواب نداد، ممکن است به درمان IVF نیاز داشته باشید.
آیا PCOS دردناک است؟
قاعدگی های سنگین و دردناک: PCOS می تواند باعث قاعدگی های دردناک همراه با خونریزی شدید شود. این می تواند باعث مشکلات اضافی مانند کم خونی شود.
آیا PCOS باعث ریزش مو می شود؟
PCOS باعث نازک شدن موهای سر و ریزش مو می شود. بین 20 تا 30 درصد از افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ریزش موی زنانه دارند. اگر موهای خود را به دلیل PCOS از دست بدهید، احتمالاً به خودی خود رشد نمی کنند و نیازمند استفاده از داروهای مکمل می باشند.
آیا تخمدان پلی کیستیک در هر سنی می تواند شروع شود؟
بین 5 تا 10 درصد از زنان بین 15 تا 44 سال یا در طول سال هایی که می توانند بچه دار شوند، PCOS دارند. اکثر زنان در دهه 20 و 30 سالگی متوجه می شوند که PCOS دارند، زمانی که برای باردار شدن مشکل دارند و به پزشک خود مراجعه می کنند. اما سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است در هر سنی پس از بلوغ اتفاق بیفتد.