آلودگی هوا
بهتر است بدانیم که نمیتوانیم کنترل تمامی اتفاق ها، شرایط و عوامل مثبت و منفی اطراف خود را در دست بگیریم. بنابراین آگاهی از محیط اطراف و نحوه ی صحیح برخورد با آنها، به ما کمک می کند تا بتوانیم از سلامتی جسمی و روانی خود در برابر عوامل مضر و خطرزا محافظت کنیم. آلودگی هوا یکی از این موارد می باشد که بهتر است در رابطه با آن اطلاعات کافی داشته باشیم.
آلودگی هوا چیست؟
آلودگی هوا را می توان به عنوان تغییری در کیفیت هوا تعریف کرد، که می تواند با اندازه گیری آلاینده های شیمیایی، بیولوژیکی یا فیزیکی موجود در هوا مشخص شود. بنابراین، آلودگی هوا به معنای وجود نامطلوب ناخالصی ها یا افزایش غیرعادی نسبت برخی از اجزای جو است.
طبیعت مواد خطرناکی مانند دود ناشی از آتشسوزیهای جنگلی را که اغلب توسط افراد ایجاد میشود، در هوا آزاد میکند. خاکستر و گازهای حاصل از فوران های آتشفشانی؛ و گازهایی مانند متان که از تجزیه مواد آلی در خاک ساطع می شوند.
آلودگی هوای مرتبط با ترافیک (TRAP)، مخلوطی از گازها و ذرات معلق، که دارای اکثر عناصر آلودگی می باشد و توسط انسان تولید می شود: اوزون سطح زمین، اشکال مختلف کربن، اکسیدهای نیتروژن، اکسیدهای گوگرد، ترکیبات آلی فرار، آروماتیک چند حلقه ای. هیدروکربن ها و ذرات ریز ازن، اغلب زمانی که در سطح زمین قرار دارد، مه دود نامیده می شود. زمانی ایجاد می شود که آلاینده های ساطع شده از خودروها، نیروگاه ها، دیگ های صنعتی، پالایشگاه ها و سایر منابع در حضور نور خورشید واکنش شیمیایی نشان دهند.
گازهای سمی که شامل دی اکسید کربن، مونوکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن (NOx) و اکسیدهای گوگرد (SOx) هستند، گازهای منتشر شونده از وسایل نقلیه موتوری و محصولات جانبی فرآیندهای صنعتی هستند.
ذرات معلق (PM) از مواد شیمیایی مانند سولفات ها، نیترات ها، کربن یا گرد و غبار معدنی تشکیل شده اند. آلودگی های تولید شونده توسط وسایل نقلیه و صنعتی ناشی از احتراق سوخت های فسیلی، دود سیگار و سوختن مواد آلی، مانند آتش سوزی های جنگلی، همگی حاوی PM هستند.
هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAH) ترکیبات آلی حاوی کربن و هیدروژن هستند. از بیش از 100 نوع PAH شناخته شده در محیط زیست، 15 مورد در گزارش های سازمان جهانی بهداشت سرطان زا ذکر شده است. علاوه بر احتراق، بسیاری از فرآیندهای صنعتی مانند تولید محصولات آهن، فولاد و لاستیک و همچنین تولید برق نیز PAH را به عنوان محصول جانبی تولید می کنند.
آلودگی چگونه بر انسان تأثیر می گذارد؟
هنگامی که ما آلاینده های هوا را تنفس می کنیم، می توانند وارد جریان خون ما گشته و باعث سرفه یا خارش چشم ما بشوند و یا منجر به بدتر شدن بسیاری از بیماری های تنفسی و ریوی شوند که در نهایت میتواند عامل ایجاد کننده نیاز به درمان های بیشتر و بستری شدن در بیمارستان، سرطان یا حتی مرگ زودرس باشند. این یک تهدید بزرگ برای سلامت و رفاه جهانی است. آلودگی هوا به هر شکلی عامل مرگ سالانه بیش از 6.5 میلیون نفر در جهان است که این رقم در دو دهه گذشته افزایش یافته است.
عوارض آلودگی چیست؟
این آلاینده ها خطر ابتلا به بیماری های قلبی و تنفسی و همچنین سرطان ریه، تومورهای مغزی و سکته را افزایش می دهند. آلودگی هوا ممکن است باعث سقط جنین در زنان باردار، نقص های جنینی، تولد کودکان مبتلا به اوتیسم و ایجاد انواع بیماری در کودکان از جمله آسم، برونشیت، نقص در توجه و بیش فعالی شود. اوزون یک عامل اصلی در ایجاد آسم (یا بدتر کردن آن) است و دی اکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد نیز می تواند باعث آسم، علائم برونش، التهاب ریه و کاهش عملکرد ریه شود.
رژیم غذایی ضد آلودگی: بهترین غذاهایی که باید در رژیم غذایی خود برای مبارزه با آلودگی هوا بگنجانید
- ویتامین A: شیر، تخم مرغ، هویج، کدو تنبل. …
- ویتامین C و E: پرتقال، گواوا، سویا، آجیل. …
- ویتامین D: …
- زردچوبه. …
- فلفل سیاه. …
- اسیدهای چرب امگا 3.