مقالات دانشجویی

کشف جدید مکانیسمی که تقسیم سلول را کنترل میکند

کشف جدید مکانیسمی که تقسیم سلول را کنترل میکند

منبع: دانشگاه اومئو، سوئد

تاریخ: 3 می 2024

خلاصه: محققان کشف کرده‌اند که چگونه یک مجموعه پروتئینی خاص بنام مدیاتور که در امتداد ژنها در

DNA حرکت می‌کند، ممکن است بر تقسیم سلولی تاثیر بگذارد. این اکتشاف ممکن است برای تحقیقات آینده در درمان بیماری های خاص مهم باشد.

گزارش کامل:

Stefen Bjorklund، پرفسور گروه بیوشیمی پزشکی و بیوفیزیک دانشگاه اومئو و نویسنده اصلی این تحقیق می‌گوید: ما دانش عمیقی را در مورد چگونگی کنترل تقسیم سلولی بدست آورده‌ایم که برای درک علل بیماری‌های مختلفی که ناشی از خطا در سیستم تقسیم سلولی هستند اهمیت دارد.

در هر سلول ماشینی بنام ریبوزوم وجود دارد. این ماشین از DNA به عنوان الگویی برای تولید پروتئین‌ها استفاده می‌کند که تقریبا برای تمام فرایند های سلول ضروری هستند.

با این حال ابتدا سلولها باید از طریق فرایندی بنام رونویسی یک کپی به شکل mRNA بسازند.

تیم تحقیقاتی دانشگاه اومئو کشف کرده‌اند که چگونه مدیاتور _ یک کمپلکس پروتئینی در هسته سلول می‌تواند به DNA متصل شود و با یک مجموعه پروتئینی دیگر _Lsm1-7 _ برای تنظیم تولید پروتئین‌هایی که ریبوزوم را می‌سازند، تعامل کند.

مطالعه نشان می‌دهد وقتی  سلولها خیلی متراکم رشد می‌کنند تقسیم سلولی کند می‌شود.

وقتی این اتفاق می‌افتد مدیاتور به انتهای ژنها، جایی که با Lsm1-7 در تعامل است، حرکت می‌کند. این اثر دوگانه‌ای دارد که هم سرعت خواندن را کم می‌کند و هم در بلوغ mRNA ها دخالت می‌کند.

این به نوبه خود منجر به کاهش تولید پروتئین‌های ریبوزومی و در نتیجه کندتر شدن تقسیم سلولی می‌شود.

یک مسیر احتمالی تحقیقات آینده ممکن است بررسی این باشد که آیا می‌توان موقعیت مدیاتور را کنترل کرد تا از تقسیم سلولی جلوگیری شود؛ به عنوان مثال در تومرها.

Stefen Bjorklund می‌گوید: ما هنوز در مراحل اولیه تحقیق در این زمینه هستیم بنابراین قبل از اینکه بتوانیم بگوییم که این یک مسیر مناسب است، به مطالعات بیشتری نیاز داریم اما این یک فرصت هیجان انگیز است.

این مطالعه روی سلولهای مخمری انجام شده است که به عنوان یک مدل خوب برای درک مکانیسم ‌های اساسی که به بررسی مشابه در سیستم های پیچیده‌تر مانند سلولهای حیوانی و گیاهی کار می‌کنند، عمل می‌کند.

 

ترجه شده توسط: سیمین حاتمی، کارشناس علوم آزمایشگاهی از دانشگاه علوم پزشکی ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *